Na kandidacijskim listama za izbor zastupnika u Hrvatskom saboru koji će biti održani 5. srpnja naći će se i dvije Pakračanke.

Gradonačelnica Anamarija Blažević je 12. na listi Hrvatske demokratske zajednice, a gradska vijećnica SDP-a Mihajla Pavković je 13. na takozvanoj Restart listi koju u našoj 5. izbornoj jedinici čine koalicija stranaka SDP/HSS/HSU.

Čast i obveza

"Velika je čast biti kandidatkinja na listi HDZ-a za Hrvatski sabor. Zahvaljujem svima koji su podržali moju kandidaturu, ponajprije Gradskom odboru Pakraca, Županijskom odboru, ali i Zajednici žena HDZ-a Katarina Zrinski. Osim časti to je i obveza prema biračima, prvenstveno Pakraca i Lipika koji će nakon dva izborna ciklusa ponovo imati svoga kandidata na listi HDZ-a. Vjerujem da će birači prepoznati napore Vlade Republike Hrvatske i predsjednika Andreja Plenkovića koje su uložili zadnje četiri godine kako bi se podigla kvaliteta života na našem području. Ne zavaravam se, daleko sam ja još od Sabora“ rekla je Anamarija Blažević.

Na čast što je kandidatkinja, ukazala je i Mihajla Pavković. I ona se zahvalila Gradskom odboru SDP-a Pakrac na kandidaturi istaknuvši da to nije samo njoj priznanje nego cijelom pakračkom i lipičkom SDP-u. „Istovremeno je to i obveza stranci da se postigne na biralištima Pakraca i Lipika što bolji rezultat“, naglasila je Mihajla Pavković.

Priznanje za stranački rad

Zoran Krejči, predsjednik GO SDP-a Pakrac je također zadovoljan što je predsjednik i Predsjedništvo stranke uvažilo njihov prijedlog i omogućilo pakračkom SDP-u da po prvi put u svojoj povijesti imaju svog kandidata na listi stranke za Sabor. „To je istovremeno i priznanje za naš rad koji se očitovao na svim ranijim izborima na kojem je pakrački SDP gotovo uvijek bio među najuspješnijim gradskim organizacijama na županiji“, izjavio je Krejči.  Zadnji Pakračanin koji je bio na listi za Sabor HDZ-a je bio Davor Huška koji 2012. godine kao osmopostavljeni nije ušao u Sabor. No četiri godine ranije je preko te stranačke liste ušao i paralelno s gradonačelničkom dužnošću obnašao i dužnost saborskog zastupnika o čemu kaže: „Može se paralelno obnašati obje dužnosti, ali je jako naporno. Osim toga ima to i svojih prednosti u pogledu lakšeg i bržeg dolaska do informacija, ali i lobiranja za gradske projekte“, rekao je ovaj bivši državni dužnosnik, ali još uvijek i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Pakrac.Prije Huške u mandatu 2003.-2007. godine saborski zastupnik, također s liste HDZ-a, a jedno vrijeme ujedno i gradonačelnik Pakraca je bio i Damir Špančić.

Na listi HDZ-a s naše županije se još kao trećepostavljeni nalazi Josip Aladrović, koji zadnjih godinu dana obnaša dužnost ministra rada i mirovinskog sustava dok je sedmopostavljeni Darko Puljašić, gradonačelnik Požege.

Na Restart listi osim M. Pavković iz naše županije se još nalaze Martina Vlašić Iljkić (5. mjesto) te Ivan Vlahović (12. mjesto).

Obje naše kandidatkinje nisu na takozvanim ulaznim mjestima koja osiguravaju mandat. No to ne znači da nemaju prigodu, jer se ona može otvoriti kroz preferencijalne glasove što je s obzirom na mali broj birača na području Pakraca i Lipika i odnosu na cijelu izbornu jedinicu teško ostvarivo. No prilikom formiranja izvršne vlasti dolazi do pomicanja ulaznih mjesta, odnosno ulaze zamjenski kandidati. Osim toga, ako si kandidat na listi stranke koja je ušla u Sabor, što će obje ove liste sigurno ostvariti, ostaješ potencijalni saborski zastupnik cijelog mandata.

Kandidiranje za Sabor traje još danas do ponoći pa ćemo najkasnije u četvrtak saznati o možebitnim drugim kandidatima s ovog područja. Takvih saznanja za sada nemamo.