Od 3. ožujka do 2. travnja trajala je javna rasprava o Nacrtu prijedloga prometnog razvoja Grada Pakraca koju su tijekom prošle godine radili stručnjaci s Fakulteta prometnih znanosti Zagreb. Iako smo o tom dokumentu u našim lokalnim medijima opširno pisali lani u kolovozu i veljači ove godine ukazujući na njegov značaj, u raspravu su se uključila samo četiri čimbenika, izvijestila je polovinom lipnja na svojim stranicama gradska uprava.

Dražen Ivanović je tako na propisanim obrascima izrazio sumnju u stručnost projektnog tima, odnosno nedostatak njihovih prijedloga novih rješenja u odnosu na postojeće planove i projekte. Konkretno nezadovoljan je sadašnjim rješenjem parkiranja u Bolničkoj ulici koje je opasno i za pješake i za vozače. Ne slaže se s prijedlogom da Ulica Matice hrvatske postane jednosmjerna jer smatra da uz nju ima dovoljno mjesta da se rekonstrukcijom i u sadašnjem režimu prometovanja osigura dodatna traka za bočno parkiranje i biciklističke staze. Također smatra da ne stoje sigurnosni razlozi radi kojih Ulica braće Radić ne bi mogla biti dvosmjerna. Pita se što je s izgradnjom pješačkih nogostupa u ulicama koje ih sada nemaju, a Strategija ih ne spominje.

S njegovim primjedbama Povjerenstvo sačinjeno u gradskoj upravi se ne slaže.

Korneliju Perković također brinu pješački nogostupi koji se ne spominju kao nužni u pojedinim gradskim ulicama, prvenstveno u Ulici Kalvarija gdje postoji uređeno dječje igralište do kojeg djeca trebaju doći, ali i problem što igralište nikakvom ogradom nije odvojeno od susjedne prometnice. I ona se u svojim primjedbama uglavnom bavi pješačkim prometom, a njena razmatranja su povjerenstvu djelomično prihvatljiva.

Neven Garača se je orijentirao na promet u gradskom bloku Bolničke ulice i Prolaz baruna Trenka. Predlaže da Mali most bude jednosmjeran prema Ulici Matije Gupca, a Prolaz baruna Trenka u potpunosti jednosmjeran što sada nije slučaj od „Konzuma“ do raskrižja, kao i jednosmjernost prometovanja u Bolničkoj ulici od „Konzuma“ do križanja s Prolazom baruna Trenka. Povjerenstvu su ovi prijedlozi djelomično prihvatljivi.

Mjesni odbor Pakrac Jug se bavio prometovanjem na Gavrinici. U svojim primjedbama ukazuju na nepostojanje obilježenih pješačkih prijelaza na dvjema raskrižjima u tom dijelu grada, kao i na manje nedostatke na nogostupima koji uslijed neobnovljenosti ili neizgrađenosti ne povezuje u cijelosti postojeće nogostupe i ne omogućuje u potpunosti prometovanje pješaka odvojenim stazama od automobila. Povjerenstvu su njihove primjedbe prihvatljive.

O tim primjedbama, koje u cijelosti možete pročitati na gradskoj stranici, kao i ostalim sadržajima prijedloga nacrta ovog dokumenta, prije nego on postane provedbeni akt, na idućoj sjednici (vjerojatno u srpnju) će raspraviti gradski vijećnici.