Sve češći je slučaj, a vozačima sve manji problem ostaviti svoje vozilo na zelenoj površini uz cestu i otići „na pet minuta“ nešto obaviti. „Samo ću skočiti…“, valjda sam sebe ohrabri, svjestan da postoji mogućnost da ga, zataknuta za brisačem, dočeka i nekakva kazna, ali i još svjesniji dva potpuno uređena, obilježena i posve besplatna parkinga udaljena samo tridesetak metara dalje.
O čemu se točno radi?

Nepropisno parkiranje svakodnevna je tema kuloarskih ćakulanja u našem malom gradu, svi odreda složno kritiziraju i zgražaju se, a nerijetko i pišu u našu redakciju očekujući da ćemo valjda svaku sličicu i ljutiti glagol objaviti te dobro „išpotati“ vlasnika vozila drsko parkiranog na zelenoj površini, valjda uvjerenog da mu nitko ništa neće. Nekad u takvim tužakanjima realno i nema prekršaja, nekad su to šale među prijateljima, no nekad je bezobrazluk očigledan.
U našu je redakciju krajem tjedna stigao e-mail s fotodokumentiranom pritužbom stanovnika pakračke ulice Matije Gupca Lea Poliganovića koji se žali na upravo takav slučaj.
„Poštovani, ovo je samo jedan od primjera "propisnog" parkiranja koje susrećemo po cijelom gradu. Možda će objava fotografija u našem „Pakračkom listu“ potaknuti svijest građana da ubuduće ne rade slične prekršaje, što će pridonijeti sveopćoj boljoj slici našeg malog grada. Ovo je snimljeno u ulici Matije Gupca, br. 5. Također je ugrožena naša sigurnost kao građana, ali i sigurnost u prometu jer nam je pri izlazu iz dvorišta blokiran pregled ceste. Znak ili putokaz iza, također, ugrožava i smanjuje pregled prometnice jer je praktički do tla prekriven oznakama, kao da je zid betoniran na sred zelene površine“, stoji u mailu.


Fotografije doista otkrivaju problem, iako više začuđava ovako osmišljen širok i visok smjerokaz, nego vozilo koje će danas poslužiti više kao primjer nego kao pravilo.
Ovakav prekršaj gaženja zelene površine spada u nadležnost gradskog komunalnog redara, no i on na teren izlazi po prijavi, a iz maila nije vidljivo je li ona podnesena.
Dalje, nedavno su nas gradski oci do daljnjega oslobodili naplate parkinga po cijelom gradu, a konkretnog vozača još ćemo jednom podsjetiti i na dva potpuno uređena, obilježena i posve besplatna parkinga udaljena samo tridesetak metara dalje (pored Konzuma i Hotela Pakrac) i doista ne treba žaliti svakog sljedećeg koji će napokon platiti za ovakvo ponašanje.