Kulturno-umjetničko društvo „Seljačka sloga“ iz Prekopakre provodi projekt vrijedan 90 tisuća kuna pod nazivom "(Pro)budimo mladost",  a kojeg u sklopu Poziva za dodjelu financijskih sredstava za provedbu projekata usmjerenih mladima za financijsku potporu iz raspoloživih sredstava dijela prihoda od igara na sreću i Državnog proračuna za 2019./2020.godinu u potpunosti financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Projekt je započeo 1. ožujka i trajat će pet mjeseci, a cilj mu je očuvanje tradicije i kulturne baštine, uključivanje mladih u društveni život zajednice, ali i poticanje međugeneracijske solidarnosti tako što će stariji članovi udruge prenositi znanje i običaje budućim naraštajima. Iako je dio aktivnosti obustavljen uslijed pandemije COVID-19, glavne aktivnosti koje će se provoditi za vrijeme trajanja projekta su radionice kulturne baštine na kojima se očekuje aktivno sudjelovanje mladih u radionicama pjevanja, plesanja i sviranja, zatim volonterske radionice izrade nakita, narodnih nošnji i učenja starog veza te javni nastupi i izlaganje vještina i znanja naučenih u ovom projektu, izvijestila je voditeljica projekta Katarina Jurišić.

Izvoditeljice aktivnosti na projektu bit će Martina Svjetličić Brtan koja će voditi tečajeve plesa i pjevanja i Arijana Arland koja će voditi tečaj sviranja tambure, dok će se na realizaciji svih ostalih aktivnosti volonterski uključiti i drugi članovi KUD-a. Mladi svih dobnih skupina, uključujući i one najmlađe, pozvani su da se priključe aktivnostima koje će se provoditi do 1. kolovoza te na taj način doprinesu očuvanju običaja ovog kraja kojeg KUD „Seljačka sloga“ njeguje više od 90 godina.

Za više informacija o održavanju tečajeva i radionica može se kontaktirati predsjednicu udruge Dubravku Arland na broj 098-987-6230 i voditeljicu projekta Katarinu Jurišić na 098-939-7263, a projekt ima profil i na društvenim mrežama.