Pakrac bi do kraja godine trebao dobiti crtani film koji bi ga predstavljao kao značajni subjekt hrvatske povijesti. On će nastati kao rezultat projekta kojega provodi KPD „Sloga“ Pakrac u partnerstvu s Osnovnom školom braće Radića i Muzejom Grada Pakraca nazvanog „Crtam crtić“ koje s 9000 kuna sufinancira Ministarstvo kulture.

Kako doznajemo od Dubravke Špančić, tajnice „Sloge“, do sada je osmišljen scenarij crtića prema kojem je  njegov glavni lik mladunče kune - Banchi (od „banovac“).

Banchi je najmlađe mladunče majke kune koja živi na Kalvariji nadomak Tri križa. Rođendan mu je i slavi ga sa sekom i bracom očekujući krišku majčine torte sa šumskim jagodama. Banchi ima maleni tamno smeđi nosić, gotovo uvijek nasmiješeno lice, crvenkasto krzno sa zlaćanim ukrasima, malene uši, brčiće i radoznale crne velike oči, a zubići mu još nisu svi na broju niti oštri i veliki kao u njegove majke. Stvarni izgled mladunčeta kune je prikazan na ovoj fotografiji.

Daljnju priču crtežima trebaju razraditi sami građani slikari amateri, prvenstveno djeca koja se i ovim načinom pozivaju da nacrtaju na bazi početno postavljenog scenarija olovkom (B2) na običnom bijelom papiru (80g) te ih do kraja lipnja dostave u papirnatom ili digitalnom formatu u „Slogu“. Multimedijalni akademski umjetnik Mihael Giba bi od tih crteža trebao napraviti približno trominutni crtani film. Naravno u tome će trebati i pomoć, primjerice bojanje, pa D. Špančić poziva zainteresirane da joj se jave. Kako ona ističe „Crtam crtić“ je u konačnosti znatno više od crtanja filma i predstavlja likovno edukativni projekt čije se aktivnosti realiziraju kroz kreativni proces suradnje učenika, nastavnika, zaposlenika muzeja, volontera, vanjskih stručnjaka, slikara amatera, ali i  obitelji.

Plan je da film u konačnosti bude prikazan u našem kinu, ali će biti i nuđen za programe adekvatnih filmskih festivala.