„Nakon 29 godina evo nas opet ovdje na mjestu dobra i zla. Zla od strane četnika, Srba, i to se treba reći, iako mnogi ne priznaju zlo koje su činili. Ali isto tako i dobra hrvatskog naroda, hrvatskog branitelja i hrvatskog policajca Vlade Laučana. Možemo biti ponosni na ono što smo učinili ´91., ali i na ono što činimo danas da se ta žrtva ne zaboravi i nadam se da će uspomena na Vladu i na onih tisuće i tisuće poginulih branitelja ostati živjeti i dalje“, rekao je Miroslav Ivančić, predsjednik Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika na komemoraciji održanoj kod spomen obilježja uz glavnu prometnicu Pakrac – Daruvar.

Vlado Laučan, prva žrtva u Domovinskom ratu na čitavom području zapadne Slavonije, mučki je ubijen iz zasjede 9. lipnja 1991. godine prilikom obavljanja redovnog policijskog posla na toranjskom putu.

Osim obitelji Laučan, komemoraciji je prisustvovalo tridesetak članova koordinacije udruga iz Domovinskog rata te predstavnika PU Požeško – slavonske, izaslanstva župana i gradova Lipika i Pakraca.

Nakon polaganja vijenaca, služena je sveta misa u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Ove godine, zbog poštivanja epidemioloških mjera, neće biti održan nogometni memorijalni turnir „Vlado Laučan“ namijenjen mlađim kategorijama, već će na stadionu NK Slavonija u Matkovcu u subotu s početkom u 16 sati, biti odigrana revijalna utakmica između NK Slavonija i selekcije branitelja Pakraca i Lipika koju će sačinjavati branitelji i djeca branitelja.