Broj obrtnika na području Pakraca i Lipika u 2019. je treću godinu za redom u porastu. Tako je na kraju prošle godine Udruženje obrtnika Pakraca i Lipika imalo 179 članova što je za 31 više u odnosu na kraj 2016. godine, rekao je Davor Lepka, predsjednik Udruženja na skupštini udruge što je održana sinoć u njihovom obrtničkom domu u Ulici kralja Tomislava.

Udruženje je u prošloj godini obavljalo uobičajene aktivnosti surađujući s Hrvatskom i Županijskom obrtničkom komorom te gradovima Pakrac i Lipik. Osim zaštite interesa članstva sudjelovali su i na brojnim obrtničkim skupovima predstavivši se na raznim manifestacijama održanim u Požegi, Donjoj Stubici, Sisku, Garešnici, Vrbovskom, Imotskom, Vukovaru, Novom Marofu i Kaštelima, a kolege iz drugih komora i udruženja su i sami ugostili na „Grahfestu“, manifestaciji koju su sami pokrenuli i godinama organiziraju u sklopu sajma „Slavonski banovac“. Pored toga u 2019. godini imali su brojne radne akcije na uređenju svog doma u Tomislavovoj ulici u što je lani utrošeno uz dobrovoljni rad i 78 tisuća kuna za materijal pri čemu im je pomogla HOK s donacijom od 25.000 kuna i ŽOK s 5.000. Rezultat toge je da su lani u prosincu po prvi put mogli održati u njemu i svoju skupštinu. Ove godine priželjkuju prostor oličiti, a imali su obećanje od HOK-a da će dobiti 50.000 kuna za uređenje pročelja. No zbog epidemioloških mjera to je sada upitno, istaknuo je Lepka u izvješću o radu.

Udruženje je lani prihodovalo 112.000 kuna, najviše od komorskog doprinosa (članarina) - 67 tisuća. S 30 tisuća je pomogla HOK, s 8.000 ŽOK, a 7.300 je došlo iz gradskih proračuna Lipika i Pakraca, izvijestila je tajnica Vera Pečanić.

Umjesto doprinosa članarine?

Lepka je istaknuo da se ozbiljno razmišlja o ukidanju obveznog komorskog doprinosa iz kojeg se Udruženje najvećim dijelom financira te je pozvao obrtnike da ako do toga dođe razmisle o dobrovoljnom plaćanju članarine kako bi se udruženje sačuvalo „jer obvezni doprinos nije bio niti 1818. kada je udruženje osnovano i ako su naši preci tada imali potrebu i novaca za udruženje, vjerojatno postoji to i sada“.

Jedini sudionik u raspravi Miroslav Delač je zahvalio Lepki na trudu koji je uložio unazad tri godine u osposobljavanju obrtničkog doma.

Pakrački dogradonačelnik Marijan Širac je, uz izraženu želju da što lakše prebrode ovo stanje vezano uz epidemiju, čestitao udruženju na radu i obnovi doma, a naročito zahvalio na suradnji s Gradom na organizaciji „Grahfesta“ koji je uz sajam postao zajednička priča na visokoj razini. Istaknuo je da Grad i te kako brine o poduzetnicima što je vidljivo kroz aktivne gospodarske mjere vezane uz epidemiju koronavirusa, ali i činjenicu da je lani iz proračuna isplaćeno 709.000 kuna za 103 potpore različitim poduzetničkim projektima.

Osim 15-tak izabranih članova Skupštine udruge, ovo radno okupljanje je organizirano na način da su na neslužbeni dio pozvani svi njeni članovi i odaziv je bio dobar pa je ovo bilo jedno od najvećih okupljanja pakračkih i lipičkih obrtnika posljednjih godina.