Trideset i četiri milijuna kuna vrijedan projekt „Zajedno do zdravlja“, kojim je obuhvaćena izgradnja i opremanje dnevnih bolnica u sklopu Opće županijske bolnice Požega, bliži se svome kraju. Rokovi provedbe su minimalno prolongirani, a zbog poznate situacije krajnji datum dovršetka projekta je 15. kolovoza.
Građevinski radovi su dovršeni, a trenutno je u tijeku opremanje bolnice novim, sofisticiranim uređajima vrijednim 17,5 milijuna kuna koji će povećati opseg, kvalitetu i brzinu dosadašnjih usluga, ali i ponuditi neke nove.
Ravnatelj bolnice prof. dr. sc. Željko Glavić, komentirajući posljednju fazu projekta istaknuo je neupitna poboljšanja učinkovitosti kao posljedicu ovako visokih ulaganja.
„Unatoč epidemiološkoj situaciji koja nas je zadesila, građevinske radove nismo prekidali, oni su završeni i u tijeku je priprema za tehnički prijem. Nakon toga slijedi završno opremanje i prispijeće ostatka opreme koja u ovom trenutku još nije ovdje. No jedan dio opreme je ovdje i nakon provedene obuke djelatnika ona je već u funkciji“, kazao je ravnatelj bolnice te iz grupe medicinskih uređaja izdvojio četiri za ultrazvučnu dijagnostiku, za odjele pedijatrije, urologije, kardiologije i gastroenterologije.

Najmoderniji uređaji

„To su najmoderniji, sofisticirani uređaji koji ipak zahtijevaju dodatnu obuku djelatnika, s obzirom na to da ćemo na njemu raditi pretrage koje do sada nismo radili. Oni će do dovršetka projekta biti u punoj funkciji i dodatno će povećati dosadašnji opseg UZV usluga “, zadovoljan je dr. Glavić jer građani, dodao je, više neće morati odlaziti u velike centre, a nalazi će biti brži i kvalitetniji nego sad. Izdvojio je i suvremeni C-luk kojim se obavlja izravno snimanje rendgenskim uređajem i njime će znatno unaprijediti rad u operacijskim dvoranama, a pogotovo će poboljšati uvjete za ugradnju pacemakera, koju sada rade na starom aparatu. „C-luk je daleko suvremeniji i sigurniji po pacijenta“, objasnio je.


Osvrnuo se i na novi PCR uređaj pomoću kojeg rade testiranja na viruse, a posebno je koristan sada kad se, između ostalog, iz brisa nosa i ždrijela obavlja testiranje na korona virus.
„Ovakav uređaj u Slavoniji trenutno imamo mi i Klinički bolnički centar Osijek. Pomoću njega testiramo uzorke iz COVID ambulanti u Požegi i Pakracu. Aparat može obraditi 40 uzoraka dnevno, a dobivanje nalaza smo s dva dana sveli na samo četiri sata te tako ubrzali izolaciju potencijalno zaraženog i smanjili mogućnost zaraze ostalih građana“, predstavio je najnoviji uređaj i ponovio da tijekom lipnja očekuje dolazak ostale opreme te 1. srpnja označio kao datum početka rada svih jedinica.


Cilj ovog, za stanovnike Požeško - slavonske županije iznimno važnog projekta, je smanjenje hospitalizacija u akutnom stacionaru i jačanje dnevnih bolnica. Kompletnom rekonstrukcijom uređeno je 1800 kvadrata postojećeg prostora, koji je prilagođen potrebama dnevnih bolnica i jednodnevnih kirurgija.

Projekt provodi Regionalni  koordinator razvoja Požeško - slavonske županije

„Ovo je jedan od najznačajnijih projekata, koji mi kao regionalni koordinator trenutno provodimo. Projekt je vrlo značajan za cijelu Požeško-slavonsku županiju, jer će se kroz uređenje i opremanje ove zdravstvene ustanove, doprinositi zdravlju stanovnika ove županije. Zdravlje stanovnika je pretpostavka za bilo koji oblik razvoja naše županije, što je osobito vidljivo sada kada imamo potencijalnu opasnost od korona virusa“ istaknula je mr. sc. Senka Horvat, ravnateljica Regionalnog koordinatora Požeško -slavonske županije.