banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

Svetom misom u Španovici s početkom u 11 sati u nedjelju će Zavičajna zajednica Španovčana obilježiti blagdan Duhova koji je do 1942. godine slovio kao blagdan njihova sela po kojem se i zvala u 2. svjetskom ratu spaljena i u potpunosti razrušena crkva.

Za razliku od prijašnjih godina misa neće biti održana u vatrogasnom domu, nego na otvorenom, na temeljima spaljene crkve, zbog epidemioloških mjera neće biti niti čestih gostiju izaslanstva Ravne Gore iz Gorskog Kotara, predjela iz kojeg su Španovčani 1860-tih migrirali u Pakrac i utemeljili naselje Španovica, izvijestio je Boro Pleša, predsjednik zavičajne zajednice Španovčana, organizatora ovog tradicionalnog španovačkog okupljanja, utemeljenog  još 1993. godine.

Sveti misu će služiti pakrački župnik Jozo Zorić.

Španovica je jedno od četiri naselja u Hrvatskoj kojeg su partizani spalili u 2. svjetskom ratu, znatan dio stanovnika pobili, a ostale raselili s trajnom zabranom povratka. Imovinu im je, nakon što su okarakterizirani kao državni neprijatelji, oduzeo jugoslavenski komunistički režim, naselio u njihovo selo doseljenike iz Bosne, te preimenovao naselje u Novo Selo. Nakon osamostaljivanja Hrvatske i Domovinskog rata naselju je vraćeno ime Španovica, ali najveći dio imovine Španovčanima nikada nije vraćen u naturalnom smislu, već dijelom kroz simbolične dugogodišnje novčane isplate.

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić