banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

Mirjana Bilopavlović i nadalje će biti predsjednica Udruge antifašističkih boraca i antifašista „Pakrac-Lipik“ (UAB) odlučili su njeni članovi na izbornoj skupštini što je danas održana u vijećnici kuriji Janković. Njeni zamjenici će biti Boško Erceg i Darko Derenj, tajnica Mirsada Popović Damjanović, a blagajnik Tomo Jendrašić.
Govoreći o radu Udruge u prošloj godini i dosadašnja predsjednica Bilopavlović, osim o aktivnosti Udruge je govorila i o položaju antifašizma u društvu naglašavajući lošu „kulturu sjećanja“, ali i brojne pokušaje revizije povijesti. Požalila se je na slabu prisutnost antifašizma, naročito NOB-a, u obrazovnom sustavu, česte neopravdane osude i kritike od kojih se ne mogu braniti između ostalog i zbog slabe prisutnosti u medijima pri čemu je od te kritike izuzela lokalne medije Pakraca i Lipika, što sve skupa proizvodi činjenicu da je status ove udruge, ne samo u Pakracu nego i u brojnim drugim sredinama, ispod razine dostojanstva.


Pakrački UAB ima sada 41 člana od kojih su dvojica bili sudionici NOB-a (Ivan Šteković iz Ožegovaca i Rade Kovačić iz Pakraca). Rad udruge opterećen je nizom problema od kojih su najveća starost članstva, financiranje, nedovoljna suradnja s drugim lokalnim udrugama, loš odnos prema spomeničkoj baštini NOB-e što je vidljivo iz primjera da je lani ponovo oštećen spomenik na Begovači.
Lani je udruga provela tri radne akcije na održavanju spomenika u naseljima Branešci, Bučje, Budići, Dragović, Šeovici, ali i na Požeštini u što je 18 članova utrošilo 240 sati rada. Nazočili su komemoracijama žrtvama 2. svjetskog, ali i Domovinskog rata te obilježili značajne datume iz NOB-a ne samo u Pakracu nego u suradnji sa srodnim udrugama iz Požege i Daruvara u njihovim sredinama, ali i Kumrovcu, Jasenovcu i Jadovnu. Govoreći o suradnji s gradovima, istaknula je da je Lipik u tome otvoreniji od Pakraca.
Za tu aktivnost lani su potrošili oko 5500 kuna, najviše oko 2500 na vijence i lampione. Nepotrošeno je ostalo oko 5300 kuna, a razlog tome je što su donacije iz proračuna Pakraca i Lipika (po 2000 kuna), odnosno Županije (1.000) došle tek u prosincu, izvijestio je blagajnik Tomo Jendrašić.

U sličnom programskom i financijskom obimu planiraju aktivnosti u ovoj godini s tim da je dio njih zbog epidemioloških mjera već morao biti otkazan. Programska novost je da priželjkuju kroz dvije nove akcije „Sat istine“ i „Živa biblioteka“ više zagovarati vrijednosti antifašizma među mlađim populacijama.
Jedini gost na skupštini, koji je ujedno i njen član, Nikola Ivanović je pohvalio rad vodstva Udruge, posebice skrb za starije i nemoćne članove te izrazio nadu da do iduće skupštine neće više biti najmlađi član. Kao pakrački dogradonačelnik je iskazao zadovoljstvo što je u kvalitetnoj komunikaciji s Gradom nađeno rješenje da u sklopu uređenja trga spomenik „Ranjenom borcu“ ostane na trgu čime je Pakrac ostao jedna od rijetkih sredina koja u najužem središtu ima spomenik antifašizmu. Kao dužnosnik Srpskog narodnog vijeća i Srpske samostalne demokratske stranke je pozvao na suradnju.
Skupština pakračko-lipičkog UAB-a je prvo takvo okupljanje neke od udruga od polovine ožujka od kada su proglašene protuepidemiološke mjere.

 

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić