banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

Ispiranjem kanalizacijskih cijevi u Ulici Matice hrvatske i Kralja Tomislava koju izvodi zagrebačka tvrtka Solmex jučer su napokon počele konkretne aktivnosti na izvođenju radova projekta aglomeracije koji za cilj ima modernizaciju i nadogradnju cjelokupnog vodovodnog i kanalizacijskog sustava Pakraca,  Lipika i prigradskih naselja.

Kako nam je objasnio Marijan Pierobon, direktor Voda Lipik, zagrebačka tvrtka, kooperant generalnog izvođača će strojno temeljito isprati postojeći betonski kanalizacijski sustav. Nakon toga će specijalnom kamerom snimiti do detalja unutrašnjost cijevi kako bi evidentirali sve detalje (priključke i dr.) te laičkim rječnikom rečeno, će strojno u postojeće cijevi uvući nešto što je laicima najlakše objasniti kao čarapu koju će strojno uz pomoć zraka obuhvatiti unutrašnjost cijevi. Nakon toga će se kroz unutrašnjost cijevi provući UV svjetlost te će „čarapa“ očvrsnuti u jedan centimetar debljine plastičnu masu. Robot s malom kamerom će proći i snimiti ispravnost nove obloge kanalizacije nakon čega će drugi robot izbušiti rupe i ponovo otvoriti postojeće kućne priključe. Tako će u potpunosti, bez kopanja kanalizacija dobiti nove cijevi. Na području Pakraca je planirana rekonstrukcija kanalizacijskog sustava klasičnom metodom (zamjena cjevovoda) 11.866, a ovom takozvanom bezrovovskom metodom 1530 metara. Na području Lipika klasičnom metodom 6594, a bezrovovskom 832 metra. Druga dobra stvar u tom poslu je što je u dijelu tih prometnica vodovodni sustav ukupan u zeleni pojas tako da neće biti potrebno njihovo prekopavanje, što znači da neće biti niti otežano prometovanje.

Kopanje počinje 1. lipnja

To su prve aktivnosti na projektu kanalizacije koje bi trebale već ovoga tjedna biti nastavljene dovozom strojeva i cijevi, a sami radovi (kopanje) bi trebali početi 1. lipnja. O redoslijedu aktivnosti po ulicama, predviđenih do kraja godine, ćemo izvijestiti idući tjedan kada on bude definitivno poznat.

Podsjećamo, radove vrijedne 183,4 milijuna kuna uključujući PDV na projektu „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Lipik – Pakrac“ izvodit će slovenska tvrtka „Gorenjska gradbena družba“ d.d. iz Kranja, o čemu je krajem siječnja potpisan ugovor između naručitelja „Vode Lipik“ i izvođača, ali s početkom njegovog početka kasni se uslijed epidemioloških mjera.

Radovi obuhvaćaju rekonstrukciju, dogradnju i proširenje 36,4 kilometara vodoopskrbnog sustava, od čega izgradnju 4,1 kilometar novog dovodnog cjevovoda Pakrac-Lipik, rekonstrukciju 7 kilometara dovodnog cjevovoda Gaj-Dobrovac, rekonstrukciju 25,1 kilometar vodoopskrbne mreže. Također je predviđena rekonstrukcija, dogradnja i proširenje 60 kilometara sustava odvodnje, uz čega i izgradnja 18 crpnih stanica. Projekt obuhvaća radove u dijelovima deset naselja: Pakrac, Prekopakra, Kusonje, Filipovac, Lipik, Dobrovac, Japaga, Kukunjevac i Donji Čaglić. No projekt “Aglomeracija“ nema samo za cilj sanaciju postojećih cjevovoda nego i njihovo proširivanje čime bi se priključilo novih 1950 stanovnika na sustav odvodnje i uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, odnosno 225 stanovnika na sustav javne vodoopskrbe.

Radovi će trajati 28 mjeseci

Projekt je na različitim razinama, lokalnim i državnim, pripreman 10 godina, a samo postupak izbora izvođača kroz međunarodni natječaj je uz žalbe trajao 15 mjeseci. U međuvremenu su odrađeni drugih pet pomoćnih natječaja (nadzor, dobavljač oprema, vidljivost...) vrijednih više od 8 milijuna pri čemu još slijedi natječaj za rekonstrukciju i dogradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Dobrovcu vrijedan oko 30 milijuna kuna bez PDV-a tako da će ukupna vrijednost projekta biti s PDV-om oko 240 milijuna kuna od čega Pakrac i Lipik sudjeluju u sufinanciranju s oko 4 posto, dok su ostala sredstva osigurana najvećim dijelom kroz fondove EU (72 posto), odnosno Ministarstva zaštite okoliša i energetike te Hrvatskih voda, zajedno oko 24 posto, o čemu je potpisan ugovor u prosincu 2017. godine. S tim iznosom to je daleko najveća pojedinačna investicija nakon rata na području Pakraca i Lipika i ne treba čuditi da je rok za dovršetak radova ugovoren na 28 mjeseci.

 

 

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić