Jutros je u Stožeru civilne zaštite Požeško-slavonske županije održana konferencija za medije povodom nova dva slučaja zaraze korona virusom na području naše županije (nema preciznijih lokacija), piše požeški 034 portal.

"Nakon 41 dana što nismo imali novooboljele, prekjučer testirana dva naša građanina koji su bili na terenskom radu u Švedskoj, pozitivni su na korona virus. Te osobe su planirano došle kući iz Švedske avionom te su sa zagrebačkog aerodroma u Požegu prevezeni kombijima. Radi se o dvije mlađe muške osobe, a imamo popis njihovih kontakta. Oni su dobrog općeg stanja te se nalaze u kućnoj izolaciji, dok su njihovi kontakti u samoizolaciji. Organizirano i grupno su došli sa svojim radnim kolegama iz Švedske te nisu imali nikakve simptome, a je li s njima u kombiju bila osoba koja je imala simptome, to ne znam. Odmah su s granice stavljeni u samoizolaciju, a njih dvojica su ostvarila ukupno četiri kontakta, istražujemo i njihove sve kontakte. Na našem području više nema sumnjivih osoba, no danas ćemo napraviti još testiranja čije rezultate ćemo znati sutra. Ovo dvoje zaraženih će u izolaciji biti 28 dana nakon kojih ćemo ih dva puta testirati.
Moram priznati da nisam sretan s popuštanjem mjera te s ovog mjesta apeliram na ljude koji dolaze u Hrvatsku da budu samodisciplinirani i ostvare što manje kontakata. Preporučujem da ako nije nužno da se odgode sva putovanja", rekao je prema 034 portalu  epidemiolog dr. Ante Vitalia.

Zdravstveni sustav funkcionira

 Župan Alojz Tomašević je rekao da je neodgovorno od poslodavca što je radnike dovezao u kombijima jer očito nisu poštovane mjere razmaka te su oni nekoliko sati putovali zajedno i na kraju ima zaraženih korona virusom. "Trebamo svi poštivati mjere i preporuke kako bismo zaštitili ne samo sebe, već i svoje ukućane i bližnje. Naša je županija bila bez virusa toliko dugo, no eto to se promijenilo. Uvjeren sam da ćemo i dalje biti županija s najmanjim brojem oboljelih. Ovo je samo dokaz da ljudi koji kod nas dolaze potencijalno sa sobom donose zarazu i time ugrožavaju druge. Želim se zahvaliti svim građanima jer su poštovali sve mjere i upravo zato smo bili najbolji dosad. Ova dva slučaja ćemo pratiti i nadamo se da se virus neće više proširiti. Sav zdravstveni sustav u našoj županiji funkcionira besprijekorno. Sretan sam što mogu izvijestiti da niti u jednom Domu za starije i nemoćne nismo imali niti jedan slučaj zaraze", kazao je, kako prenosi 034 portal,  župan Alojz Tomašević.