U sklopu treće faze popuštanja epidemioloških mjera danas je, nakon gotovo dva mjeseca, ukinuta mjera zabrane rada ugostiteljskih objekata. Uz pridržavanje detaljnih upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo svoja su vrata otvorili i kafići u Pakracu primivši već od rane zore one najnestrpljivije, željne da umjesto crnom „turskom“ kavom koju su ispijali više od 50 dana, dan započnu omiljenom „aparatušom“.
Iako ne previše, neke stvari su se ipak izmijenile i na njih ćemo se morati naviknuti. Od danas će kafići raditi od 6 do 23 sata, što znači da zasad nema noćnog života. Ugostiteljima je dozvoljeno raditi i unutra, a ne samo na terasama, kako je prvotno bilo najavljeno. Propisana je i udaljenost između gosta ili grupe gostiju koja je zajedno došla u ugostiteljski objekt i on mora biti 1,5 metara. To u konačnici demantira najave da ćemo biti osuđeni popiti piće u društvu najviše jednog prijatelja, a naročito priču o ograđivanju sjedećih mjesta pleksiglasom i slično. Sve je manje-više ostalo isto, a mjere se svode na držanje zadane distance te obveznu brzu dezinfekciju, što je potpuno razumljivo jer i ugostitelji žele promet, moraju prodati piće, zaraditi za sebe i radnike, najam, konačno i za državu, a to bez određene količine ispostavljenih računa neće ići. Stoga će oni bojažljiviji, zagovaratelji redova pred birtijama te ograničenja najviše dvoje ljudi za stolom, ipak morati zaobići kafiće i kavu nastaviti ispijati u sigurnosti vlastita četiri zida.


Obilaskom nekih od ugostiteljskih objekata u užem centru Pakracu, na poznatim mjestima zatekli smo očekivane goste, ali i porazgovarali s vlasnicima kafića kako su pregrmjeli prinudnu pauzu te doznali što očekuju od novog režima rada uz propisane mjere te predstavljaju li one doista radni hendikep ugostiteljima.
Ante Jozić, vlasnik „Conversana“ kaže da je s terase uklonio jedan stol kako bi omogućio distancu, a na terasi za svoje goste osposobio sedam stolova. Unutar objekta šank ne radi, a u slučaju gužve on će kao vlasnik kafića, tvrdi, regulirati propisanu distancu ukoliko bude potrebe. Gostima je skrenuta pažnja na pravila ponašanja preko isprintanih upozorenja. Cijene pića zasad nije mijenjao, a toj odluci u prilog je išlo i razumijevanje vlasnika objekta (lokal je u najmu) koji mu nije naplatio dvije stanarine. Da preživi pripomogla je i poznata državna intervencija temeljem koje je ostvario dvadesetak tisuća kuna neto za dva djelatnika.


Caffe bar Code na pakračkoj tržnici ništa važnije nije mijenjao. Ulaskom u lokal vidljivo je prorijeđen poslužni interijer, više je prostora, više je zraka, a upadljivi razmak među stolovima sugerira da je sve posloženo sukladno mjerama HZJZ. Na terasi je slična situacija pa mladi gazda Gordan Špelić još jedino skuplja obrve zbog radnog vremena koje ne dozvoljava rad nakon 23 sata.
Ponajveći kafić u gradu je Cubismo, vlasnika Darija Rovazdija, koji je osim unutrašnjosti poznat i po dvije velike terase koje je za „novo normalno vrijeme“ uredio prema propisima osiguravši distancu za potencijalne goste. „Imam dosta sjedećih mjesta i mislim da su ljudi već upoznati s mjerama i uvjetima ponašanja kad dolaze u kafić. Goste ćemo smjestiti na propisanoj razdaljini, ali ako bude potrebe i dodatno ih upozoriti na održavane razmaka. Nakon odlaska gosta svako se mjesto dezinficira, prebriše tako da je spremno primiti sljedećeg. Cijene sam regulirao neposredno prije korona krize tako da sada nismo poskupljivali“, kaže nam Dario i apelira da se svi pridržavaju mjera jer nikom nije u interesu da se dogodi nešto što će dovesti do novih restrikcija.


Vrata gostima otvorio je i caffe bar Garden, vlasnika Mirka Mirosavljevića Bulju koji kaže da se u odnosu na ranije malo toga promijenilo. „Ne sjedi se za šankom, unutra smo malo dali zraka među stolovima, a u vani sam kupio 13 potpuno novih stolova sa stolicama koji su na raspolaganju gostima Gardena koji će i ubuduće piti po istim cijenama kao i u doba prije korone. O prevelikim gužvama ne brinem jer u Pakracu ionako ima previše birtija, a premalo gostiju tako da neće biti problem održavati fizičku distancu među pridošlima“, na svoj je način novi početak pojasnio simpatični Buljo. Dodao je i da je konzumirao pomoć države u iznosu od 20 tisuća netto za dva djelatnika.


Dražen Ivanović Kale koji drži Caffe bar Maniva, svoje već stalne goste primio je u uređenom prostoru koji osim zatvorenog dijela ima i terasu sa stražnje strane lokala. „U odnosu na ranije sam zadržao postojeći broj mjesta, a razmještajem stolova pazit ću na propisanu distancu među gostima, i nema zadržavanja na šanku. Cijene sam htio mijenjati i prije korone, no samo one žestokog pića“, priča Kale i kaže kako je najam plaćao tijekom krize i to na vlastitu inicijativu jer, kaže, iznajmljivač nije htio naplatiti. „Imam svoje principe zašto sam platio, nisu ti ljudi krivi zato što je korona. Mislim, svi previše plaću i kukaju i mislim da su ljudi koji rade godinama trebali imati resurse kojima će prevladati ovu krizu. Pa nije kriza trajala šest mjeseci, ljudi moji!“, ogorčen je Dražen jer smatra da će se državnim poticajima opet okoristiti oni kojima je to najmanje potrebno. Inače, dodaje, i on ih je poput ranije navedenih kolega također iskoristio za dva djelatnika u kafiću.