banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

Od danas na ulazu u deponij komunalnog otpada „Crkvište“ na Krndiji radi reciklažno dvorište. To znači da građani svakog radnog dana bez ikakve naknade, ali uz predočenje osobne iskaznice, mogu dovesti 40-tak vrsta sortiranog otpada.

Reciklažno dvorište je trebalo biti otvoreno 19. ožujka, ali je odgođeno zbog epidemioloških mjera. Tako su na današnjem otvaranju bili u radnom posjetu, uz direktora Komunalca Josipa Bišćanina i voditelja radne jedinice Adriana Baškiere tek pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević i lipički gradonačelnik Vinko Kasana.

Značaj sortiranja

I prilikom ovog radnog posjeta naglašen je značaj da građani otpad razvrstavaju na kućnom pragu i pojedine vrste ostavljaju na zelenim otocima ili dovoze u reciklažno dvorište jer sanirana deponija na Krndiji ima svoj ograničeni kapacitet i ovom dinamikom punjenja bit će popunjena za pet ili šest godina. Drugi je problem kod reciklažnog dvorišta što ovlaštene tvrtke koje zbrinjavaju pojedine vrste sekundarne sirovine više ne plaćaju sakupljačima skoro za niti jednu sirovinu pa čak i naplaćuju troškove odvoza iz reciklažnog dvorišta, što uz troškove jednog zaposlenika u samom dvorištu dodatno poskupljuje uslugu zbrinjavanja otpada.

Reciklažno dvorište je izgrađeno u sklopu kompletne sanacije odlagališta „Crkvište“ u razdoblju između 2016. i 2019. godine što je koštalo više od 15 milijuna, a sredstva su osigurali u 90-postotnom iznosu Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, odnosno s pet posto gradovi Pakrac i Lipik. U izgradnju i opremanje reciklažnog dvorišta uloženo je dodatnih oko 6 milijuna što su također financirali Fond (80 posto), odnosno gradovi s po 10 posto svaki. Radi niza zakonskih izmjena i nejasnoća projekt od ideje do današnjeg početka rada je trajao oko 12 godina.

S računima za odvoz smeća za travanj građani će dobiti od Komunalca letak s popisom vrsta otpada koji se predaju u reciklažno dvorište kao i s količinskim ograničenjima za pojedine vrste. Uglavnom, moći će se odlagati neograničene količine papira i kartona, otpadna plastike, metala, stakla, tekstil, električna i elektronička oprema, gume, drvo dok ograničenja postoje za razne vrste opasnog otpada (boje, jestiva ulja i masti, deterdženti, lijekovi, baterije akumulatori i slično - 5 do 30 kg mjesečno), građevinski otpad (do 200 kg u pola godine), glomazni otpad (do 5 kubnih metara godišnje).

Reciklažno dvorište će raditi ponedjeljkom, srijedom i petkom od 8 do 16 sati, utorkom i četvrtkom od 10 do 17 te prve i treće subote u mjesecu od 8 do 13 sati.

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić