Zahvaljujući povoljnoj epidemiološkoj situaciji Hrvatska danas ulazi u drugu fazu popuštanja restriktivnih mjera za suzbijanje zaraze. Jedna od njih podrazumijeva ponovno otvaranje vrata uslužnih djelatnosti, među ostalima i frizerskih salona koji su provedbom mjera zaštite bili zatvoreni 45 dana.

Jutros u 8 sati posjetili smo Frizerski salon Lepka ispred kojeg je nekolicina naših sugrađana već čekala u redu za šišanje. Režim rada salona nije se previše izmijenio, osim što su za razliku od ranije od danas na vidljivom mjestu u salonu postavljena sredstva za dezinfekciju ruku koju mušterije koriste prije same frizerske usluge, a na ogledalima je vidljiva naljepnica koja sugerira neophodnu fizičku distancu od metar i pol.

„Radit ćemo poštujući mjere Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo što znači da će u našem salonu veličine stotinjak kvadrata odjednom smjeti biti aktivno pet radnih mjesta s prihvatljivim međusobnim razmakom. Frizerke će prilikom šišanja ili izrade frizure nositi zaštitnu masku, a preporuka je da masku imaju i mušterije, ali mi nećemo inzistirati na tome“, primajući prvu mušteriju kazao nam je vlasnik salona Davor Lepka.

Dodao je da će klijenti moći zatražiti jednokratni ogrtač u odnosu na onaj standardni koji će i dalje biti korišteni na svih pet frizerskih mjesta, i to će neznatno utjecati na cijenu usluge. Vlasnik lokala naglašava da se nakon završenog posla, a prije sljedeće mušterije, dezinficira kompletno radno mjesto s pripadajućom opremom, stolica, kao i sav radni pribor frizera .

Lepka tvrdi da kontakt podatke i vrijeme ulaska svojih klijenata u salon djelatnici neće tražiti, a opisujući rad uvjetovan propisanim mjerama demantirao je i informaciju koja se posljednjih dana pojavila u medijima da će uz šišanje biti obavezno pranje kose, što bi dodatno poskupilo uslugu. Pranje kose kod šišanja nije obavezno.

Lokal će imati cjelodnevno radno vrijeme (8-20 sati), a danas i eventualno sutra, ako bude potrebe, radit će istovremeno svih pet djelatnika u salonu dok se očekivana gužva ne stavi pod kontrolu. Nakon toga frizerska usluga će se naručivati telefonski, dok je za obično brzo šišanje (cca 15-30 minuta) mušterijama, kao i dosad, na raspolaganju tzv. čekaonica unutar lokala uređena za maksimalno tri osobe.