Pred nama je produženi prvosvibanjski vikend koji je prethodnih godina obilovao ponajprije sportskim događajima kojima je obilježavana vojno-redarstvena akcija „Bljesak“. Kao što smo već najavili svi oni (motocross, kuglanje, sportski ribolov, šah, streličarstvo) su otkazani.

Uslijed mjera borbe protiv epidemije, 1. svibnja osim benzinskih crpki neće raditi niti jedna trgovina, dakle sve potrebne kupovine valja obaviti u četvrtak, a na snazi su i dalje sve ostale zabrane.

Iz Komunalca su javili da kućni otpad koji inače voze petkom, će ovog tjedna odvoziti u četvrtak.

Gradski stožer civilne zaštite u petak neće izdavati nikakve propusnice, dok u subotu 2. svibnja od 8 do 12 sati će izdavati samo one koje budu pristigle elektronskim putem. Inače Marijan Širac, načelnik Stožera nam je rekao da unatoč ukidanju potrebe za propusnicama za kretanje po županiji, broj zahtjeva se u Pakracu nije smanjio. I dalje se on kreće na dnevnoj bazi između 35 i 60, a najčešće relacije su Daruvar i Zagreb. Češći korisnici su studenti koji vraćaju svoje stvari iz mjesta studiranja ili rješavaju administrativne poslove na fakultetu koje ne mogu riješiti elektronskim putem.

U Stožeru još uvijek s državne razine čekaju detaljne upute oko eventualne organizacije vjerskih događanja koja bi, kako je najavljeno, uz primjenu socijalne distance trebala započeti 3. svibnja. U istoj situaciji su i razne uslužne djelatnosti, poput frizera, koje bi možda počele raditi u ponedjeljak.

Kako je 1. svibanj poznat po roštiljanju, podsjećamo da je Planinarski dom Omanovac zatvoren i zabranjeno je okupljanje ili upotreba vanjskih terena bilo da je riječ o igralištima ili roštiljnicama. Identično je i na sportsko-rekreacijskom centru na Matkovcu. Uostalom, prognostičari predviđaju kišu što će nam olakšati podnošenje izostanka svih sadržaja koji su u normalna vremena se podrazumijevala tog dana ili vikenda.