Narednih mjeseci u Pakracu će biti proveden 360 tisuća kuna vrijedan projekt “Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture” iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske, odobren po prijavi Planinarskog društva Psunj na natječaj u sklopu Podmjere 8.5.2. U sklopu projekta bit će uređena i opremljena staza na Kalvariji prema crkvici sv. Vida.

Zeleno svijetlo projektu, u čijoj su pripremi sudjelovali predstavnici Planinarskog društva Psunj, Turističke zajednice Grada Pakraca i LRA Poduzetnički centar Pakrac, stiglo je početkom godine, a potvrđeno je 21. travnja potpisivanjem ugovora između predsjednika PD Psunj Zorana Milakovića i Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Sredstva će biti planski utrošena na uređenje 400 metara duge pješačke dionice na Kalvariji, koja se kroz kestenik, uz desnu stranu ceste pored vrtića Maslačak, uspinje sve do crkvice Sv. Vida. Početna točka uređenja staze je na gornjem izlazu iz aleje kestena (iz pravca crkve UBDM), a nakon  sedamdesetak metara, danas zaraslog i neuređenog puta, ona se spaja s asfaltom. Tridesetak metara višlje, staza prelazi na lijevu stranu na postojeću trasu, sa starim šliperima (željezničkim pragovima) kao stepenicama, koja vodi sve do crkvice Sv. Vida što je i konačna točka uređenja.

Kako nam je rekao Zoran Milaković, građevinskim radovima predviđen je široki iskop staze, postavljanje bočnih drvenih poluoblica između kojih će u sloju od tridesetak centimetara nasipati tucanik i šljunak pa sve to zbiti mehaničkom vibracijom. Na drugom dijelu staze postojeći šliperi bit će sanirani, a oni loši zamijenjeni novima, sve do konačne točke uz crkvu sv. Vida. “Iako planinari češće koriste planinarske puteve kroz Kalvariju što vode prema Omanovcu, raduje nas da smo našim sugrađanima osigurali uređenje ovog lijepog dijela Kalvarije. Nadam se da ćemo ih tako u još većem broju izvući na zrak i privući u prirodu.”

Govoreći o projektu Gabrijela Sabo Seleši, voditeljica Ureda TZ Pakrac, je kazala da ulaganje u izradu poučne staze “Kalvarija” predviđa postavljanje pripadajuće opreme koja se sastoji od uređenja tri odmorišta sa stolom s klupama, tri putokazne ploče, jedne ulazne ploče s krovom, osam opisnih ploča te oveće sjenice na kraju staze.

“Pri izradi projekta vodili smo se mišlju da je važno educirati ne samo lokalno stanovništvo, već i posjetitelje o zaštiti šume i okoliša. Zbog jedinstvenog krajolika i bogatstva flore i faune, dio šume „Kalvarija“ bit će adaptiran za edukacije, volonterske programe i istraživački rad. Šumu nastojimo interpretirati kroz edukacijski sadržaj, a uz pomoć info-ploča  posjetiteljima ponuditi informaciju o biljnom i životinjskom svijetu. Staza će biti i rekreativne prirode zbog specifične lokacije, tako da ju mogu koristiti posjetitelji svih dobnih skupina”, pojasnila je smisao projekta Sabo Seleši.

Kako nam je rekao Vladimir Gazić, direktor LRA Poduzetničkog centra, u tijeku su pripremne aktivnosti za provedbu ovog projekta, a plan je završiti ga u roku od šest mjeseci od provedene nabave i odabira izvođača.