Promjenjive vremenske prilike karakteristične za ovo doba godine itekako su utjecale na nadolazeću sezonu jagoda. Prvom proljetnom voću krajem ožujka zaprijetio je snijeg, a potom i učestali jutarnji mrazovi koji su uvjetovali pomicanje sezone (sezona jagoda u Hrvatskoj je od 25. travnja do 15. lipnja) na domaćem tržištu za nekih petnaestak dana. Sve to utjecalo je i na cijenu jagoda na tržištu pa su u tjednu prije Uskrsa prema analizama tržišta cijene ranih jagode u trgovinama u prosjeku bile nešto skuplje od 25 kn za kilogram dok je tržnična cijena dosezala i 43 kune. Prirodna prevrtljivost nije zaobišla niti pakračko područje pa smo kod domaćih proizvođača Antuna Madračevića i Matije Brinjaka provjerili kako stvari u vrijeme pred berbu i plasman jagoda.

Antun Madračević iz Badljevine višegodišnji je proizvođač jagoda koji tržištu nudi tri sorte: Alba, Asia i Clery uzgojene na oko tisuću kvadrata površine. „Imali smo problema s mrazom koji nam je krajem ožujka uništio nasade. Očekujemo da će to smanjiti prinose za 30 posto, ali odlučili smo da to naši kupci neće osjetiti na cijeni u odnosu na prošlu sezonu. Posudica jagoda (cca 500 g) koštat će 10 kuna, kilogram 20 kuna“, priča Antun i dodaje da mu ovogodišnja kriza s tržničnim plasmanom robe uslijed zatvaranja tržnica zbog koronavirusa nije previše naštetila jer većinu proizvoda prodaje na kućnom pragu, tek ponešto na pakračkoj tržnici: „Ponekad odem na pakračku tržnicu, no tamo sve rasprodam u sat vremena i već me u 8 sati nema“. Dobrom plasmanu kumuje i već poznata činjenica da obitelj Madračević prodaje isključivo nešpricane jagode oslobođene bilo kakvih pesticida. „To su ljudi prepoznali i većinu robe rasprodam na kućnom pragu već ustaljenoj klijenteli“.

Matija Brinjak iz Velikog Banovca ove je godine površinu od dvije tisuće kvadrata popunio nasadima dvije vrste jagoda Clery i Jolly. I njega je, kao i Madračevića, mraz u ožujku koštao nekih tridesetak posto nasada. Prošle godine urod je bio oko dvije tone, a cijena po kilogramu iznosila je 25 kuna.  Bez obzira na nastalu štetu niti on ove sezone neće podizati cijenu u odnosu na lani.

„Berbu očekujemo nakon 7. svibnja, a prodaju ćemo vršiti na kućnom pragu i ispred obiteljske autopraonice u Pakracu“, kaže Matija i ostavlja otvorenu mogućnost dostave većih narudžbi na kućnu adresu.

Ova informacija trebala bi donekle umiriti ljubitelje jagoda uplašene cijenom, primjerice Vrgoračke jagode koja je, prema mnogim izvještajima, proteklih tjedana na tržištu dostizala strašnih 50 kuna za kilogram. S druge strane nude se i jagode iz Grčke ili Španjolske koje zbog klimatskih uvjeta i razvijenije tehnologije proizvodnje stižu ranije i u trgovačkim centrima koštaju od 15 do 20 kuna za kilogram. One pak cijenom predstavljaju ozbiljan izazov domaćim proizvođačima koji ionako rade na rubu isplativosti…

No treba uzeti u obziri i to da su to bile prve jagode koje su se pojavile na tržištu pa je u tjednima pred nama normalno očekivati porast udjela domaćih proizvođača što bi do sredine svibnja trebalo potpuno regulirati cijenu omiljenog nam voća.