U ožujku je, iz evidencije pakračkog Zavoda za zapošljavanje, posao dobilo 39 osoba što je šestero manje nego u veljači, odnosno sedmero manje nego lanjskog ožujka. Osobe koje su pronašle posao uglavnom su zaposlene na području Pakraca i Lipika, njih 25, dok je 13 osoba zaposleno u ostatku Hrvatske, a samo jedna u inozemstvu. Većina ih je zaposlena na određeno vrijeme, čak 36, dok ih je troje dobilo posao na neodređeno. Tri osobe su zaposlene na sezonskim poslovima, što je neuobičajeno malo za ovo doba godine, ali razumljivo s obzirom da je došlo do značajnog pada potražnje za uslugama u sektoru turizma i ugostiteljstva.

Sredinom ožujka Hrvatska je uvela strože mjere u zaštiti od epidemije koronavirusa, koje su se odnosile na ograničavanja kretanja stanovništva, ograničenja i zabranu rada poslodavcima u određenim djelatnostima, zabranu održavanja društvenih manifestacija i drugo, no značajnije povećanje nezaposlenosti izbjegnuto je donošenjem mjere "Potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenim koronavirusom (COVID 19)". Hrvatski zavod za zapošljavanje je mjeru počeo provoditi 23. ožujka, a do 9. travnja je u Područnom uredu Požega odobreno 636 zahtjeva poslodavaca za 5.235 radnika. Nisu objavljeni podaci koliko je zahtjeva podneseno od strane pakračkih i lipičkih poslodavaca.

Na pakračkom Zavodu za zapošljavanje posljednjeg dana ožujka bilo je 533 nezaposlenih osoba što je za 9,4 posto ili 46 osoba više nego mjesec ranije, odnosno za 3,9 posto ili 20 više nego u isto vrijeme prošle godine. Što se tiče mjesta boravišta, 328 je Pakračana, a 205 Lipičana. Pravo na novčanu naknadu, koja je prosječno iznosila 2.530 kuna, ostvarile su 173 osobe.

Prema stupnju obrazovanja, najviše je nezaposlenih osoba srednje stručne spreme (310), samo njih 30 ima završenu višu ili visoku školu, dok je sa osnovnom školom 121 osoba, a bez ikakvog obrazovanja 72 osobe. Nešto je više nezaposlenih žena u odnosu na muškarce (274:259).

Na području cijele županije krajem ožujka u evidenciji Zavoda bilo je registrirano 2.756 nezaposlenih osoba. U odnosu na prethodni mjesec, nezaposlenih je više za 3,9 posto ili 103 osobe, a na međugodišnjoj razini (ožujak 2020./ožujak 2019.), nezaposlenih je više za 2 posto ili 53 osobe.