Danas poslijepodne na našim prodajnim mjestima u Pakracu i Lipiku možete kupiti novi 575. broj Pakračkog lista.

Nije svako zlo za zlo

Ovo je naš drugi broj koronavirus Lista. Naravno da u uvjetima kada više ništa nije kao prije sa svih stranica ovog broja Lista iskaču poteškoće i prilagodbe života u vrijeme borbe protiv epidemije. Iako smo, gdje god je to bilo moguće, probali naći ostatke normalnog života, što nije bilo lako i neće biti niti ubuduće, jer svi stručnjaci, ali i ostatak nacije, sigurni su u jedno: još dugo ništa neće biti kao što je bilo prije ovog ožujka.

Opća dojam je da smo dosadašnju etapu bitke za zdravlje dobili, a sada slijedi bitka za normalizaciju stanja prvenstveno u gospodarstvu gdje svi misle da su upravo oni najpogođeniji. Ono čega smo se bojali, a to su otkazi u zatvorenim gospodarskim subjektima, prvenstveno malim obrtničkim radnjama, prema službenoj statistici Zavoda za zapošljavanje nije se dogodilo. U odnosu na veljaču, broj nezaposlenih na pakračkom zavodu je u ožujku porastao za 46 ili 9,5 posto i sada je na 533. Istovremeno je manje zaposleno, 39 osoba, odnosno šest manje nego u veljači, ili sedam manje nego lanjskog ožujka, a glavni razlog tome je vjerojatno zato što turističke tvrtke s Jadrana trenutno ne zapošljavaju sezonce. Razlog zašto zatvoreni ugostiteljski i trgovački obrti, ali i drugi poslodavci nisu davali zaposlenicima otkaze je velikim dijelom u brzim Vladinim mjerama, jer prema evidenciji Zavoda za zapošljavanje do 9. travnja je na razini županije (za nižu nema podataka) odobreno 636 zahtjeva poslodavaca za potpore za plaće 5.235 radnika.

O zdravstvenom stanju nacije svakodnevno dobivamo vrlo precizne statističke pokazatelje. No koliko ova situacija košta gospodarstvo, pravih statističkih pokazatelja nema. Uz pomoć Vinka Pečanića, lokalnog ministra financija, izračunali smo da su pakrački ugostitelji u prvih 110 dana ove godine, do 20. travnja, u gradski proračun uplatili 7,5 tisuća kuna manje poreza na potrošnju (pad od 17 posto) nego u isto vrijeme lani. Kako se porez na potrošnju plaća u iznosu od 3 posto na sva pića, osim toplih napitaka, proizlazi da je promet u pakračkom ugostiteljstvu u ovom dijelu godine manji za 318.000 kuna, odnosno 400.000 ako se obračuna PDV, nego lani i on je vjerojatno posljedica njihove jednomjesečne potpune zatvorenosti. Koliko i kome je zatvorenost kafića problem, a koliko je to pozitivno, ostavljamo vam da zaključite sami.

Iz gradske kase, koja je u ovom dijelu godine uslijed koronavirusa manje prihodovala 74.000 kuna od poreza i prireza na dohodak, odnosno 250.000 kuna manje iz države, interesantan je još jedan podatak. Građani su u prvih 110 dana ove godine na ime komunalne naknade i vodnog doprinosa uplatili 162.000 kuna više nego lani ili za 22 posto. Ovaj podatak da, unatoč manjem prihodu, što pokazuje umanjenje proračunskog prihoda poreza na dohodak te unatoč strahu od budućeg smanjenja plaća, građani urednije ispunjavaju svoje obveze prema zajednici bar po ovoj stavki, niti inače stručni Pečanić nije mogao objasniti. Pokušamo li odgovor potražiti na gradskim ulicama, možemo zaključiti da gotovo besprijekoran red koji je kriza napravila pred trgovinama, tržnici, bankomatu, u kafićima, parkiralištima i drugim javnim mjestima, je prenesen i u odnosu građana prema svojim financijskim obvezama što potvrđuje narodnu izreku da nije svako zlo za zlo.

Epidemija će proći. No to ne znači da povratak u normalu nužno podrazumijeva i povratak na stare loše navike.

PRIČA S NASLOVNE STRANE: ŽIVOT U DOBA KORONAVIRUSA

Sve manje se gleda u toplomjer, sve više u novčanik

U danu zaključivanja ovog broja našeg Lista (srijeda) na Požeško-slavonskoj županiji su i dalje bila registrirana tek tri slučaja oboljelih osoba od koronavirusa pri čemu na području Pakraca i Lipika niti jedno, a zadnji slučaj pojave je bio prije tri tjedna po čemu smo, kako su to konstatirali i neki nacionalni mediji, statistički „najzdravija županija“. U dva slučaja oboljenje je uvezeno, jedno s područja Siska gdje je čovjek radio kao granični policajac, a drugi nakon povratka s putovanja u Tursku, dok je tek u jednom slučaju do oboljenja došlo na području županije i to s kćeri povratnice iz Turske na majku. S takvim rezultatima naravno da su zadovoljni u županijskom stožeru civilne zaštite, ali i naš glavni epidemiolog dr. Ante Vitalia. No i dalje od njih stižu gotovo svakodnevni pozivi stanovništvu da se pridržavaju mjera i ono već čuveno „ostanite doma“.Piše: Darko Baronica

INTERVJU: MIROSLAV DELAČ, AUTOPRIJEVOZNIK IZ BADLJEVINE

Neodrađeni poslovi su izgubljeni zauvijek

Kako se ova situacija s pandemijom koronavirusa održava na lokalne gospodarstvenike pokušali smo saznati u razgovoru s Miroslavom Delačem, dugogodišnjim obrtnikom autoprijevoznikom. Autoprijevoznika smo izabrali upravo zbog činjenice da je javnost vozače na inozemnim turama označila kao najopasnije moguće prijenosnike virusa, ali i zbog činjenice da su oni često spona između nekoliko proizvođača pa imaju dobar uvid što i koliko radi, odnosno ne radi.

LJUDI I ŽIVOT: NEOBJAŠNJIVI NESTANAK RENATE GILLIBRAND (GLUMBIĆ) IZ PREKOPAKRE

Majka optužuje njenog supruga iz Londona

Još 13. ožujka smo iz policije dobili informaciju da je nestala 35-godišnja Prekopakranka Renata Gillibrand, djevojački Glumbić. Takve informacije dobivamo s vremena na vrijeme no ne reagiramo jer obično nestala osoba bude u nekoliko narednih dana pronađena, mlađe osobe najčešće po nekoliko stotina kilometara od Pakraca, a starije naredni dan nekoliko kilometara od doma. No 27. ožujka policija je ponovila da se Renata još uvijek vodi kao nestala i da potraga i dalje traje.

Informacija nam je postala tim interesantnija jer smo o Renati u podužim reportažama pisali u dva navrata, u kolovozu 1997. godine reportaža naslovljena „Tako mlada, a već nije Pakračanka“, te opet u kolovozu pet godina poslije u tekstu naslovljenom „Od babysitterice do magistrice“. Piše Darko Baronica.

U novom broju još pročitajte:

KRONOLOGIJA DOGAĐANJA: Dobivena bitka za zdravlje i propusnice

PAKRAČKA GRADILIŠTA: Radi se iako poteškoća ima

GRADONAČELNICA ANAMARIJA BLAŽEVIĆ: Gradska kasa nije oboljela

OVE GODINE: Bez obilježavanja „Bljeska“

ZA CIJELU ŽUPANIJU: Proglašena elementarna nepogoda uzrokovana mrazom

PAKRAČKI OBRTNICI U DOBA KORONAVIRUSA: Najviše pogođeni ugostitelji, frizeri i trgovci

OVE ZIME: Potrošnja plina jednaka lanjskoj

GORDANA NIKLES, OBITELJSKA LIJEČNICA: Drugih bolesti kao da više i nema

NASTAVA NA DALJINU: Nikome nije lako, ali zajedničkim naporima sve se može

3D SOLIDARNOST IZ PAKRACA: Arbanasovi viziri za zdravstvene djelatnike

SPORT: Rad kod kuće i održavanje trenažnog minimuma. Bez sportskih natjecanja za „Bljesak“

 

Sve to pročitajte u NOVOM BROJU PAKRAČKOG LISTA kojeg možete kupiti već danas na sljedećim lokacijama: MLIN I PEKARE (Hrvatskih velikana, Strossmayerova, Matije Gupca, Prekopakra), KTC, TO KRNDIJA.