“S knjigom nisi izoliran“, poruka je ovogodišnje, devete Noći knjige koja će biti posvećena aktualnoj temi promjene. Promjena je zahvatila i ovu manifestaciju koja će, po prvi puta u virtualnom obliku, biti održana 23. travnja (četvrtak) u organizaciji Gradske knjižnice Pakrac.

Program započinje u 18 sati čitanjem priče „Noćni vrtlar“ i kreativnom radionicom, a nastavlja se u 19 sati online nagradnim kvizom za djecu. Na facebook stranici knjižnice je za 19.30 predviđeno objavljivanje nagrađenih NAJčitatelja u prošloj godini, a za kraj ovogodišnjeg programa, u 20 sati bit će održan književno-filmski razgovor sa Danijelom Špelićem, doznajemo od Monike Lucić Fider, ravnateljice pakračke knjižnice.

Noć knjige obilježit će gotovo 200 različitih programa knjižara, antikvarijata, svih vrsta knjižnica, osnovnih i srednjih škola, vrtića, kazališta, ilustratora, prevoditelja, pisaca i drugih kreativaca i ustanova „prijatelja knjige“ iz svih dijelova Hrvatske. Zaštitno lice ovogodišnje Noći knjige je knjiški patuljak - Čituljak. Premda imun na ljudske bolesti, na licu nosi masku, upozoravajući nas da kao knjiški junak dijeli sudbinu čovjeka.

Podsjetimo, Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se 23. travnja svake godine kao simboličan datum u svjetskoj književnosti jer su toga dana 1616. godine umrli Miguel de Cervantes i William Shakespeare. Odluka o obilježavanju ovoga dana donesena je na Općoj konferenciji UNESCO-a održanoj u Parizu 1995. godine. Ove godine UNESCO osobito ukazuje na moć knjige u vrijeme izolacije i poručuje da je čitanje sada važnije nego ikada.