banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

„O utjecaju mjera vezanih uz sprečavanje koronavirusa na punjenje, odnosno pražnjenje gradskog proračuna, kao i o potrebama provođenja restriktivnih mjera, posebice na plaće onih koji je u potpunosti ili dijelom dobivaju iz proračuna još je rano govoriti. Ipak je sve do prije 30-ak dana, do polovine ožujka, normalno radilo. Pored toga još uvijek su u tijeku isplate plaća za ožujak i uplate u proračun poreza na dohodak. Za sada, u ovih prvih stotinjak dana ove godine se proračun po obadvije najvažnije stavke puni normalno odnosno na razini 2019. godine. Pod time podrazumijevam porez i prirez na dohodak kao naš najvažniji vlastiti proračunski prihod koji je lani realiziran s oko 8 milijuna kuna, odnosno sredstva fiskalnog izravnavanja koja stižu iz državnog proračuna s lanjskom realizacijom od oko 13,3 milijuna kuna. Ona u dosadašnjem dijelu godine i dalje dolaze u približno istom iznosu“, odgovorila je gradonačelnica Anamarija Blažević na naš upit o poslovanju gradske kase.

Pri tom ističe da je uslijed prijašnjeg racionalnog poslovanja proračun u ova krizna vremena ušao stabilan, sve obveze prema zaposlenicima i dobavljačima se redovito podmiruje i likvidnost kao i provedba započetih, ali i priprema novih projekata na domaćim i međunarodnim natječajima nije upitna. No, u narednim mjesecima će sigurno doći do većih izmjena u proračunskom planu nego što je to bilo ranijih godina već i stoga jer udruge ne rade u planiranim aktivnostima, neke manifestacije, naročito vezane uz dan Grada nisu održane, a jasno je da će neke još biti otkazane.

Po pitanju plaća kao i ostatak države

Po pitanju plaća za oko 90 radnih mjesta koji su u potpunosti ili najvećim dijelom oslonjena na proračun ponašat ćemo se kao i ostatak države. Dijelom iz solidarnosti, ali i zbog praktičnih potreba. Naime porez i prirez na dohodak u gradski proračun ne dolaze u većem dijelu od zaposlenika iz sada zatvorenih ugostiteljskih, trgovačkih i ostalih malih uslužnih radnji jer su oni uglavnom na veličini ispod praga oporezivanja. Taj porez u Pakracu najviše uplaćuju zaposlenici zdravstva, prosvjete i drugih javnih i državnih službi i ako se njima umanje plaće bit će manje i porezne uplate, što će se izravno odraziti na punjenje gradskog proračuna, ali vjerojatno i na smanjenje iznosa državnog fiskalnog izravnavanja, kaže gradonačelnica.

Neprovedeni projekti se ne mogu financirati

Po pitanju financiranja rada udruga, trenutno je obustavljen javni poziv financiranja programa i projekata koje provode udruge u Gradu Pakracu za 2020. Godinu i Javni poziv za dodjelu pokroviteljstva i sponzorstva događajima i manifestacijama od interesa za Grad Pakrac i on će biti nastavljen kada se život normalizira. No jasno je da se unazad mjesec dana njihovi projekti poput sportskog natjecanja i treniranja, odnosno uvježbavanja i javnih nastupa, smotri i izložbi i drugih manifestacija nije bilo i još neko vrijeme ih neće niti biti. To znači da kandidirane projekte ne provode i onda oni ne mogu biti niti financirani što nije samo pitanje naše dobre volje nego i zakonskih rješenja. Naime, koliko god mi imali veliku samostalnost u trošenju gradskog proračuna, ipak podliježemo raznim financijskim i upravnim nadzorima, te obveze izvješćivanja o realiziranim projektima i ne možemo si dozvoliti da financiramo projekte koji nisu provedeni, ali ćemo pomoći održavanje hladnog pogona.

Pored toga, sportske udruge su u posebnom položaju utoliko što se provodi jedinstveno financiranje preko Sportske zajednice Grada Pakraca koja je zadužena da sa svojih pet djelatnika osigura funkcioniranje sportskih gradskih objekata poput dvorane, kuglane i teniskih terena što je financirano iz njihovog najma. No unazad mjesec dana, i tko zna do kada, one su zaključane i nema prihoda. Kandidirali smo njihove plaće na državne mjere i nadam se pozitivnom odgovoru. No, ako on ne bude, jasno je da ih nećemo ostaviti bez plaća kao što nismo nikoga i da će one biti isplaćene iz proračuna, kaže gradonačelnica.

Nešto slično se događa i u dječjem vrtiću čiji rad gradski proračun u redovnim uvjetima financira s više od 70 posto. No djeca sada nisu u vrtiću i „Maslačak“ će ostati bez dijela  izvornog prihoda, a troškovi su manje-više isti. Naravno da ćemo i tu morati pomoći, najavljuje Blažević.

Pratimo sva događanja na državnoj razini, spremni smo reagirati, uz dosadašnje mjere pomoći poduzetnicima, razmišljamo i o dodatnim. Uglavnom za sada nema potrebe za nikakvom panikom, a sve mjere ćemo poduzeti kada vidimo stvarne razmjere štete i dužinu trajanja ove situacije, kaže gradonačelnica.

  

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić