Drugog dana radova na sanaciji kolnika u Strossmayerovoj ulici, što iz programa redovnog održavanja županijskih cesta na području Pakraca provodi Županijska uprava za ceste Požega, u našu redakciju javio se Pakračanin Mišo Cvišić s tvrdnjom da je uslijed vibracija izazvanih spomenutim radnim aktivnostima došlo do oštećenja njegovog stambenog objekta.

Doista, na objektu tri metra udaljenom od kolnika na uglovima kuće u visini ploče s tri su strane vidljive napukline koje se pravocrtno protežu prema unutrašnjosti. Međutim, kroz razgovor vlasnik Cvišić nam je otkrio da su temeljni uzroci narušavanja statike i rečenog oštećenja sasvim druge prirode, dok su „cestari“ tek uzročno posljedična veza jer su svojim neizbježnim vibracijama dodatno protresli objekt i produljili napuknuća.

„Glavni problem je nastao prilikom opetovane sanacije gradskog vodovoda koji prolazi ispod nogostupa pored moje kuće. Angažirani „komunalci“ su zbog dva probijanja cjevovoda i nastalog kvara dvaput kopali na istom mjestu i vjerojatno, uslijed radova potkopali temelje stare kuće na koje se nastavljaju novi i tako narušili stabilnost objekta. Da odmah uklonimo sumnju u starost ili poroznost istog, reći ću da je kuća relativno nova, sagrađena je 2001. godine. S druge strane, gradski vod je vrlo star i zabrinut sam jer bi eventualna daljnja kopanja u blizini mogla ozbiljno ugroziti kuću“, zabrinuto nam govori Mišo i pokazuje vidljiva napuknuća na uglovima kuće, ali i nekoliko asfaltnih zakrpa duž pedesetak metara  nogostupa pripijenog uz kuće, koje svjedoče podzemnim incidentima na malim udaljenostima.

„Stare su cijevi i kvarovi su nažalost očekivani, oštećenja se pojavljuju jedna pored drugog. Ispred moje kuće prvi put je kopano prije 8 godina, da bi 15. siječnja ove godine ponovo izbila voda. Slično se dogodilo i ispred susjedne kuće pa i kuću dalje. Unazad osam godina na nekih pedesetak metara odrađeno je šest sanacija sa svim pratećim radovima pa nije niti čudo da se ovo događa... Ne optužujem nikoga, nego me kao zabrinutog građanina, zanima kad će vodovod biti saniran u konačnom obliku jer po svaku cijenu treba izbjeći daljnja kopanja opasna ne samo za moj nego i za susjedne objekte na kojima također ima vidljivih oštećenja“, postavlja pitanje stanovnik kućnog broja 67.

Pierobon: Strossmayerova na redu krajem godine

Rješenje problema našeg sugrađanina zasigurno leži u skorom 184 milijuna kuna vrijednom projektu „Poboljšanje vodno – komunalne infrastrukture aglomeracije Lipik – Pakrac“. On obuhvaća dijelove 10 naselja s pakračko – lipičkog područja: Pakrac, Prekopakra, Kusonje, Filipovac, Lipik, Dobrovac, Japaga, Gaj, Kukunjevac i Donji Čaglić, a sastoji se od izgradnje i rekonstrukcije kanalizacijske mreže i dovodnog cjevovoda, izgradnje crpnih stanica, rekonstrukcije vodoopskrbne mreže te dogradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda.

Puno konkretnije rokove, koji će zasigurno umiriti našeg sugovornika, dobili smo od Marijana Pierobona, direktora Voda Lipik koji nam je potvrdio skoru kompletnu rekonstrukciju na navedenoj lokaciji: „Prema planu izvođača radova početak kompletne rekonstrukcije u Strossmayerovoj ulici očekujemo krajem studenog ili početkom prosinca ove godine“, najavio je Pierobon.

Podsjetimo, radove će izvoditi slovenska tvrtka „Gorenjska gradbena družba“ d.d. iz Kranja. Radovi obuhvaćaju rekonstrukciju, dogradnju i proširenje 36,4 kilometara vodoopskrbnog sustava, od čega izgradnju 4,1 kilometar novog dovodnog cjevovoda Pakrac-Lipik, rekonstrukciju 7 kilometara dovodnog cjevovoda Gaj-Dobrovac, rekonstrukciju 25,1 kilometra vodoopskrbne mreže. Također je predviđena rekonstrukcija, dogradnja i proširenje 60 kilometara sustava odvodnje, uz čega i izgradnja 18 crpnih stanica.