banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

 U Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Lipik prije dva mjeseca su najavili za ovu godinu veliki investicijski ciklus težak oko 40 milijuna kuna. Što je ostalo od tih planova nakon silnih životnih restrikcija nametnutih borbom protiv epidemije koronavirusa i što u tim uvjetima radi u Bolnici, pitali smo njihovog ravnatelja Darka Kelemena.  

Koje usluge konkretno pacijentima bolnica obavlja u ovo vrijeme kada su brojne aktivnosti radi mjera sprečavanja epidemije uzrokovane koronavirusom obustavljene?

Vrsta i opseg usluga Bolnice Lipik smanjivao se u skladu s razvojem epidemije i naputcima Ministarstva zdravstva. Najprije smo prestali pružati usluge zdravstvenog turizma i ostale tržišne usluge, potom specijalističke preglede i ambulantnu terapiju novih pacijenata, zatim potpuno obustavili rad „hladnog pogona“, a od polovice ožujka odgađamo prijem na stacionarno liječenje.

U ovom trenutku u funkciji nam je jedan bolnički odjel s pacijentima zatečenim na rehabilitaciji nakon obustave prijema novih pacijenata i to je jedina zdravstvena usluga koju pružamo. Svaki tjedan se sastaje uži kolegij ravnatelja, raspravlja aktualnu situaciju i odlučujemo o daljnjem postupanju. Pritom se konzultiramo s epidemiolozima, drugim ustanovama i Ministarstvom zdravstva.

Što to znači za zaposlenike?

Zaposlenici na godišnjem odmoru

U skladu s naputcima Ministarstva zdravstva, a temeljem Zakona o radu, donijeli smo odluke o organizaciji rada tako da trenutno radi optimalan i nužan broj radnika. Nakon savjetovanja s Radničkim vijećem i sindikatima zaključili smo da je i za radnike i za ustanovu najracionalnije rješenje da se preostali radnici upute na slobodne dane, korištenje godišnjih odmora iz 2019., te većeg dijela godišnjeg odmora za 2020. Na ovaj način svi radnici će do polovice svibnja iskoristiti veći dio godišnjeg odmora tako da neće biti nikakvih posljedica po njihovu plaću, a olakšat će organizaciju rada kad epidemija prođe i vratimo se u redovan odnosno pojačan ritam rada.

Bolnica Lipik spremno i adekvatno reagira na ovu situaciju. Na stručnoj i poslovnoj razini koordiniramo naše aktivnosti. Surađujemo s Radničkim vijećem i sindikatima. Radnici se odgovorno i solidarno ponašaju. Zadržali smo sve zaposlene, nikome nije smanjena plaća ili neko drugo pravo iz radnog odnosa. Radnici se mogu pouzdati u svoju ustanovu i nemaju razlog za egzistencijalnu brigu. A pacijentima ćemo pružiti maksimalnu rehabilitacijsku uslugu čim okolnosti to dozvole.

Ima li zdravstveno osoblje obvezu po potrebi ići raditi u drugu zdravstvenu ustanovu i da li je bilo takvih preraspodjela?

Prema odluci Ministarstva zdravstva, dužni smo organizirati rad tako da trećina zdravstvenih radnika bude raspoloživa za privremeni raspored na rad u drugu zdravstvenu ustanovu, po pozivu iz Ministarstva. Zasad takvih upućivanja nije bilo, ali mi raspored imamo i naši radnici su na dispoziciji.

Hoće li se ova situacija  odraziti na godišnji financijski rezultat Bolnice i može li se uopće u takvim uvjetima očekivati da će Bolnica do kraja godine ispuniti obveze iz ugovora s HZZ-om?

Ova epidemija svakako će s odraziti na financijski rezultat bolnice. Mi smo u ožujku nešto malo podbacili u ispunjavanju limita ugovorenog s HZZO-om. Travanj će svakako ostaviti veliku rupu. Jedan mjesec možemo pojačanim radom nadoknaditi do kraja godine, dva mjeseca vrlo teško. Vjerujem da će HZZO imati sluha i svim ugovornim zdravstvenim ustanovama ostaviti primjeren manevarski prostor za ispunjavanje limita. Jer neke ustanove, među koje mi ne spadamo, ne bi mogle niti prvu slijedeću plaću isplatiti ako ne dobiju sredstva od HZZO-a. Pritom moramo imati na umu da Bolnica Lipik 20 posto svojih prihoda ostvaruje na tržištu. Od tog prihoda zasigurno neće biti ništa u travnju, a vrlo vjerojatno i u svibnju. Dakle, to je još najmanje jedan milijun kuna manje ove godine samo od tržišta, pod uvjetom da normaliziramo rad od lipnja, u suprotnom svaki mjesec 500.000 kuna veći gubitak. To nećemo moći nadoknaditi tijekom godine jer ćemo prednost morati dati pacijentima s uputnicom zdravstvenog osiguranja. Konačno, i kad epidemija prođe, za očekivati je da će i dalje vrijediti neke mjere distanciranosti i prevencije zbog kojih nećemo moći koristiti naše kapacitete u punom opsegu.

S obzirom da je 2020. godina trebala biti jedna od najznačajnijih investicijskih poratnih godina, da li je taj plan i dalje važeći u obimu i rokovima kako je to nedavno istaknuto na tiskovnoj konferenciji?

Investicije će biti odgođene

Upravo smo pri završetku adaptacije šest soba u objektu Fontana vrijednosti 600.000 kuna. Neki dan je stupila na snagu uredba Vlade RH o zaustavljanju svih javnih nabava, o zabrani zapošljavanja i sklapanja ugovora o djelu u 2020 godini. To će vjerojatno značiti da će se odgoditi i naša dva velika projekta – obnova lječilišnog perivoja s Narodnim kupkama i dogradnja restorana, koji su trebali započeti ove godine. Moći će se nabavljati i graditi samo ono što je od vitalnog interesa za redovnu djelatnost. Očekujemo eventualna daljnja očitovanja po tom pitanju, a odluku o nastavku investicije ove godine može donijeti samo ministar financija. To je pitanje o kojem će se trebati izjasniti i naš vlasnik, županija. Mislim da je najvažnije da se radi o odgađanju, a ne zaustavljanju projekata. Prioritet je zaustaviti opasnost s kojom se cijeli svijet suočava, a onda ćemo graditi i realizirati razvojne planove.

U Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU potvrđuju da su trenutno obustavljeni svi postupci javne nabave, uključujući i one koji se financiraju iz sredstava EU. Ministarstvo, kažu, užurbano radi analize svih projekata na osnovu mjera koje je predložila Europska komisija, a kad analize budu gotove izvijestit će što se može financirati. Napominju da Europska komisija kao prioritete u ovoj situaciji navodi ulaganja u zdravstveni sustav, poduzetništvo i očuvanje radnih mjesta.

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić