I lovačka društva ovog kraja prilagodila su svoj rad mjerama borbe protiv epidemije koronavirusa. To znači da se samo obavljaju neophodne aktivnosti kao što su prihrana divljači, čuvanje lovišta od lovokradica i naročito sprečavanja širenja afričke kuge, rekao je Antun Giacobi, predsjednik Lovačkog društva „Psunj,“ po broju članova i veličini lovišta jednog od najvećih u našem kraju.

Ostale aktivnosti poput radnih akcija, lovačkih ispita za potencijalno nove lovce, ocjena lovačkih trofeja i skupština društava su odgođene za neka bolja vremena.

Početkom svibnja bi trebala početi lovna sezona na srneću divljač. No ako ostanu na snazi sadašnje mjere, ona će vjerojatno biti odgođena, dok lov na divlje svinje zbog sprečavanja afričke kuge traje cijele godine. Giacobi vjeruje da, kada se stanje normalizira, pojačanim aktivnostima lovci u ostatku godine mogu u svim pogledima, dakle radnim akcijama i organiziranim lovovima, nadoknaditi ovoproljetnu pauzu naročito u pogledu odstrela divljači radi očuvanja biološke ravnoteže kako to predviđa lovno-gospodarska osnova. Njihovo društvo ima sreće da im se lovište nalazi u psunjskom predjelu gdje nema puno obradivih površina tako da im nisu niti značajne aktivnosti na čuvanju usjeva, ali se one mogu obavljati pojedinačno, kaže Giacobi.

Ove informacije nam je potvrdio i Josip Delorenci, donedavno dugogodišnji predsjednik LD „Fazan“ Pakrac s tim da na njihovom lovnom području ima jako puno obradivih poljoprivrednih površina te će se uobičajeno organizirati njihovo čuvanje čim se posije kukuruz i soja, što će biti vrlo brzo. I oni su u skladu s uputama zaustavili sve skupne aktivnosti i rad će prilagoditi tome. Kao i Giacobi, ističe da se pojačanim aktivnostima u drugom dijelu godine može nadoknaditi ovo neočekivano razdoblje mirovanja.