U „Poljoprivredi“ Lipik, najvećem ratarskom proizvođaču ovog kraja, danas započinje sjetva kukuruza koja će trajati narednih desetak dana. U planu je zasijati za njih uobičajenih 250 hektara, najviše na badljevačkom i gajskom polju, rekao je direktor Željko Viboh. Nakon toga, a dijelom i paralelno, poslije Uskrsa krenut će sa sjetvom soje koja je također planirana na za njih uobičajenih 250 hektara.

Od epidemije koronavirusa, s obzirom na prirodu posla koji se najvećim dijelom odvija na otvorenom i s minimum socijalnih kontakata, veći im je problem trenutna suša. Ona nije toliko problematična po pitanju sjetve, ali je za razvoj ozimih kultura zasijanih jesenas. Blaga zima je utjecala na njihov dobar razvoj. No suša je to sada usporila i zato ratari prizivaju kišu, mada još nije alarmantno, ali bi moglo biti za desetak dana, kaže Viboh. No s druge strane blaga zima koja se povoljno odražavala na zasijane kulture pogodovala je štetnicima i boleštinama te postoji strah da će u nastavku vegetativne sezone biti više problema nego inače s tim dijelom uzgoja.

Po pitanju koronavirusa najveći je problem u plasmanu proizvoda (kukuruza i pšenice) koji još uvijek ima u silosu. Potražnje je očekivana, kao i cijena, ali je problem transport, kaže Viboh.