Renata Ružička Babić iz Pakraca pobjednica je nagradnog natječaja Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije "Pušenje odbaci, lovu nabaci".
Ovaj poticajni projekt provodi se već šestu godinu, a namijenjen je svim punoljetnim pušačima oba spola s više od godine dana pušačkog staža s ciljem odvikavanja od pušenja. Ove godine natjecalo se 37 osoba, a od ponoći 28. veljače kad je natjecanje započelo, narednih 30 dana bez duhana je izdržalo njih 29.
Do pobjednice se došlo izvlačenjem u nazočnosti stručnog žirija te zaključnim testiranjem nagrađenih. Osim slavljenice Ružička Babić, koja je osvojila novčani bon od 3 tisuće kuna, drugu nagradu u vrijednosti 750 kuna, uz devet drugih natjecatelja, osvojila je Kristina Colosetti iz Lipika i one su jedini nagrađeni od pet prijavljenih natjecatelja s područja Pakraca i Lipika.
Renata je diplomirana pravnica zaposlena u Bjelovaru kao viša inspektorica rada pri Državnom inspektoratu. O ranijem pušačkom stažu te dugim danima apstinencije, ali i o budućim danima s cigaretom ili bez nje, kratko je rekla:
„Dugogodišnji sam pušač, a neprekidno pušim posljednjih pet godina. Prijavila sam se na natječaj najviše zbog izazova, a prije samog početka apstinencije popušila sam 10 cigareta i spremila kutiju s ostalima. Nisam je više dirala. Posljednjih godina redovito sam pušila kutiju cigareta na dan. Uzevši to u obzir, odraditi ovo bilo je lakše nego što sam očekivala. Pripisat ću to karakteru jer držim da je prijava na ovakvo natjecanje ujedno i obaveza i ne želite iznevjeriti najprije sebe, a onda niti ostale ljude oko vas. Najveća podrška ovih mjesec dana bili su mi sinovi Slaven (13) i Juraj (10) koji niti trenutka nisu sumnjali u mamu“, kazala je Renata i dodala da ovo ne znači i potpuni oproštaj od cigarete.
Voljela bi, završila je, ubuduće zapaliti samo u društvu, svjesna kao višegodišnji pušač da u svijetu dima stvari tako baš i ne idu…