U uobičajenim životnim uvjetima  čak i u manjim gradovima kao što je Pakrac svakodnevno stotinama građana ističe vremenska važnost raznih dokumenata, bilo osobnih, registracije automobila, tehnički servisi raznih uređaja poput protupožarnih aparata pa čak i obveza cijepljenja pasa. Što činiti u tim slučajevima u sadašnjim uvjetima ograničenih socijalnih kontakata pokušali smo saznati kod nadležnih.

Za dokumente se informirajte telefonski

„Obzirom na epidemiološku situaciju, Odlukom Ministarstva unutarnjih poslova RH, Policijska uprava požeško-slavonska  od 20. ožujka  ne radi sa strankama osim u slučajevima  izdavanja osobnih iskaznica u opravdanim i žurnim slučajevima kao i izdavanja vozačkih dozvola u profesionalne svrhe“, odgovorila je na naš upit Nikolina Janković, glasnogovornica Policijske uprave Požeško-slavonske.

Kako je pojasnila, započela je propisana procedura prema kojoj se za osobne dokumente čiji rok važenja ističe za vrijeme trajanja epidemije bolesti COVID-19 predviđa produžetak roka važenja, a o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena na web stranici Ministarstva unutarnjih poslova: https://mup.gov.hr/, a preporučuje građanima da sve upite šalju na e-mail adresu Policijske uprave požeško-slavonske:  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.  ili kontakt ostvare telefonom u Policijskoj postaji Pakrac i to za prijavništvo i osobne isprave na tel. 454-621, putne isprave 454-621, statusna pitanja stranaca, državljanstvo 454-616, vozačke dozvole i vozila: 454-619, oružje 454-624.

Stanica za tehnički pregled vozila u Pakracu radi u nešto skraćenom radnom vremenu (od 8 do 15 sati) što automatski znači da je vozilo u prometu za sada dužno imati ispravnu registraciju po pitanju tehničkog pregleda. Isto je i s osiguranjem vozila, reklo nam je dvoje pakračkih službenika osiguravajućih društava. Osiguranje vozila se može produžiti i platiti internetom, a oni policu osiguranja šalju elektronskim putem što je prihvatljivo i stanicama za tehnički pregled koji produžuju prometnu dozvolu i MUP-u. No kako su nam rekli spomenuti osiguravajući agenti kod dijela stanovništva je problem još uvijek nedovoljna informatička pismenost.

U DVD-u Pakrac kao i u normalna vremena servisiraju protupožarne aparate, rekao je zapovjednik Ilija Turković mlađi i nema razloga da oni kojima ističe tehnička ispravnost, uz primjenu propisanih mjera socijalnih kontakata ga ne dovezu na servis. Osim servisa protupožarnih aparata vatrogasci i dalje redovno po narudžbama dostavljaju cisterne s pitkom vodom.

Ako vam je ovih dana isteklo redovno godišnje cijepljenje pasa protiv bjesnoće i to možete odraditi kao u normalna vremena. Veterinarska stanica Pakrac u ambulantama na Gavrinici kao i u Gaju rade od 7 do 14, odnosno od 16 do 19 sati i psa možete cijepiti u ambulanti, ili naručiti dolazak kući (411-019). Osim cijepljenja pasa pakrački veterinari obavljaju i dalje sve vrste hitnih liječenja životinja te osjemenjivanja stoke, rekao je direktor dr. vet. Siniša Horvat.