Na inicijativu izvjesnog Slavena Damjanovića, studenta Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu, koji je 3D printerom napravio nekoliko vizira za zaštitu medicinskog osoblja, izrada ove nedostatne zaštitne opreme uz pomoć 3D tehnologije Hrvatskom se proširila poput požara. Zbog velikog opsega, koordiniranje akcijom preuzeo je Hrvatski studentski zbora pokrenuvši u tu svrhu akciju #studentipomažu.

U prvim satima akcija je izazvala povelik interes ljudi i tvrtki koje posjeduju opremu i materijale za izradu, pa su neki viziri već na terenu i služe svojoj svrsi. Jedan od onih koji primjenom ove tehnologije mogu pomoći je i naš Pakračanin Goran Arbanas koji posjeduju 3D printer. Lokalna javnost već je imala priliku upoznati se s njim i njegovim radovima kroz objave na našem portalu kao i kroz Goranovu aktivnost na društvenim mrežama.

„Sretan sam što sudjelujem u ovom projektu u humane svrhe i što sa sigurne udaljenosti i udobnosti vlastitog doma, na ovaj način mogu pomoći. Vizir koji svi printamo po jednakom obrascu se sastoji od tri dijela, a printa se gornji plastični nosač na koji se montira prozirna zaštitna folija debljine od 0,5 milimetara (ona se reže laserskim rezačem na drugom mjestu nakon čega se vrši završna dorada). Za print jednog nosača treba mi oko dva i pol sata, a do sada sam isprintao 10 komada“, kaže Goran i dodaje da sve radi o vlastitom trošku te da iz kilograma materijala vrijednog 200 kuna može isprintati 20 vizir nosača. On ih za ovu akciju želi donirati trideset pa nije teško izračunati da će, računajući materijal, struju, amortizaciju i slično potrošiti oko 500 kuna. Novac, međutim, nije ono što je najvrijednije u donaciji ovog Pakračanina, već posebno treba vrednovati onih 75 sati nadzora pored 3D stroja koliko je potrebno da se odradi ova zadaća.

Važno je napomenuti da Goran ne djeluje samostalno ili na vlastitu ruku jer tako ne može garantirati nužnu higijenu i sterilnost pa će svoj proizvod proslijediti HSZ-u na organizaciju daljnje dorade. Kao uostalom i većina uključenih u ovu akciju, u kojoj je do jučer u pogon stavljeno preko 300 printera u više od 45 gradova diljem Hrvatske.

Zahvaljujući Goranu, među njima je i Pakrac!