Hrvatska narodna banka (HNB) izvijestila je u srijedu da su sve banke u Hrvatskoj privremeno ukinule naknade za podizanje gotovine na bankomatima izvan vlastite bankomatske mreže.
To znači, ako ste komitent Privredne banke Zagreb od danas možete gotovinu bez naknade podizati na bankomatu Erste banke i obrnuto.
"Sve banke u Republici Hrvatskoj odazvale su se preporuci HNB-a te su privremeno ukinule naknadu svojim klijentima fizičkim osobama za transakcije podizanja gotovine debitnim karticama na bankomatima izvan vlastite bankomatske mreže", stoji u kratkoj obavijesti HNB-a.
Takve je preporuke HNB dao bankama uzimajući u obzir preporuke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u vezi s minimiziranjem kretanja i međusobnih kontakata. Na ovaj se način želi pridonijeti smanjenju rizika od zaraze, jer se građani više ne moraju koristiti udaljenijim bankomatima svoje banke kako bi izbjegli dodatne troškove, već od srijede mogu odabrati najbliži raspoloživi bankomat", pojasnili su iz HNB-a.