„Bolnica Pakrac je mala zdravstvena ustanova koja ima četiri osnovne djelatnosti. Nemamo liječnika specijalistu mikrobiologije i infektologije te povezano s tim nemamo infektološki odjel. Prema organizaciji unutar naše županije za sad ne uzimamo uzorke za testiranje na COVID 19 već to uzima za pacijente prema teritorijalnoj nadležnosti bolnica koja ima infektološki odjel.

Pripremili smo i svakodnevno se pripremamo za prijem pacijenata sa sumnjom na COVID -19. Pripremili smo prostor za izolaciju, educiramo radnike, vježbamo oblačenje. No, s obzirom na kapacitete ustanove i kvalifikacijsku strukturu zaposlenih, Bolnica Pakrac u slučaju potrebe zbrinjava pacijente s blažim i srednjim simptomima bolesti. Naravno, svi sudionici zdravstvenog sustava dužni su prilagođavati se daljnjem razvoju situacije. Sukladno odlukama stožera u bolnici se trenutno zbrinjavaju samo nužna i hitna stanja, nećemo odbiti nikoga kome treba pomoć, ali ukoliko se ne radi o hitnim stvarima, preporuka je svima, da radi zaštite svojeg zdravlja, prvenstveno kontaktiraju liječnike obiteljske medicine, odnosno ukoliko imaju respiratorne simptome (kašalj, povišena tjelesna temperatura, kratkoća daha, grlobolja), a putovali su u rizične zemlje prema popisu sa stranica HZJZ ili su bili u bliskom kontaktu s osobom kod koje je vjerojatna ili dokazana sumnja koronavirusom, da nazovu COVID ambulante pri domovima zdravlja. Pratite preporuke, one se svakodnevno prilagođavaju stanju na terenu“, odgovorila je Marina Major, ravnateljica pakračke  Bolnice na naše pitanje ima li bolnica ikakve obveze ili mogućnosti s potencijalno oboljelim na lokalnoj razini od koronavirusa.

Koliko je s obzirom na epidemiju koronavirusa bolnica uopće dostupna građanstvu?

Prilikom ulaska u našu bolnicu protokoli su definirani. Molimo za strpljenje i davanje točnih podataka našim radnicima. Upute za postupanje svima su javno dostupne i samo zajedničkim snagama i odgovornošću pojedinca možemo zaštititi sebe i druge. Budimo odgovorni, poštujmo pravila postupanja. Prilikom dolaska u bilo koju zdravstvenu ustanovu nužno je dati točne i istinite podatke, kako bi osigurali da sustav funkcionira i da svi pacijenti imaju dostupnu i sigurnu zdravstvenu skrb.

I s ulice je, po skelama, unazad desetak dana vidljivo da je počela energetska obnova bolnice. Koliki je to problem u organizaciji njenog rada? 

Izvođač Presoflex iz Požege je započeo s radovima energetske obnove. Određena prilagođavanja su nužna, ali zasad osim buke, a to nam je najmanji problem, u ovom trenutku, nije bilo drugih prilagodbi.

Kada je planiran početak radova na unutrašnjosti i da li je moguće da bolnica cijelo vrijeme bude u funkciji i dostupna pacijentima?

I u radovima bolnica dostupna pacijentima

Bolnica će tijekom radova biti dostupna pacijentima, usluga će se prilagoditi radovima maksimalno, i radovi će se prilagoditi maksimalno pružanju naše usluge. Redovno se radi koordinacija s izvođačem radova kako bi se unaprijed znalo koje radilište je na redu, te izvršila prilagodba rada na radilištu. No, ovo su tek počeci. Pravi izazovi su tek pred nama.

Je li i dalje rok završetka ovogodišnji prosinac?

Izvođač je ponudio i nešto kraće izvršenje radova, ali s obzirom na novonastale izvanredne okolnosti, vidjeti ćemo.

Dio radova financira Fond, dio Ministarstvo regionalnog razvoja, ali je ostalo nepokriveno oko 2,7 milijuna kuna. Tko će to pokriti?

Radovi vrijedni 15 milijuna kuna

Željeli bi se zahvaliti na pomoći svima koji su pokazali razumijevanje i podršku Bolnici. Osnivač – Županija nam je izašla u susret te će osigurati dodatna sredstva i prijavljuje nas na natječaje za uređenje potkrovlja. Grad Pakrac je kupio zemljište koje smo nedavno ponudili kroz javni natječaj na prodaju te iz tog dijela imamo osiguran dio sredstava. Za ostatak koji ne budemo pokrili iz drugih izvora, Bolnica će se zadužiti. Kreditno zaduženje koje nam je nedavno odobreno na Skupštini Županije od dva milijuna kuna je predviđeno i za nedostatna sredstva energetske obnove i za troškove obnove potkrovlja za koje nećemo imati osigurana sredstva. Dio sredstava pokriva osnivač i u suradnji sa Županijskom razvojnom agencijom Panorom prijavljuje nas na natječaje fondova, a i sami se prijavljujemo na natječaje. Zajedničkim snagama ove godine u Bolnicu Pakrac biti će uloženo preko 15 milijuna kuna samo u radovima.

Što se dobiva kroz radove na sanaciji potkrovlja?

Radovi u potkrovlju su predviđeni za preseljenje uprave, budući da je prema izvornim projektima bolnice Uprava trebala biti u potkrovlju. Nažalost, prostor je bio pripremljen, nikad useljen i u cijelosti uništen u Domovinskom ratu. Nadamo se da ćemo 29 godina nakon početka rata imati priliku reći da je obnova Bolnice završena. Uprava se sada nalazi u prostoru predviđenom za obavljanje zdravstvene djelatnosti, te će se njenim preseljenjem na četvrti  kat osloboditi prostor za daljnji razvoj zdravstvene djelatnosti.