Sukladno Odluci o provođenju mjera ograničenja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događaja, donesena je Odluka o kontroli provođenja određenih mjera na području Požeško-slavonske županije. Provedbu i nadzor donesenih mjera izvršavat će općinski i gradski stožeri civilne zaštite. U slučaju nepridržavanja, potrebno je obavijestiti načelnike stožera civilne zaštite gradova (kod nas Marijan Širac) i općina koji će izdati nalog za postupanja, ističe se u današnjem priopćenju Stožera civilne zaštite Požeško-slavonske županije.
Obavještavaju građane da će na području Požeško-slavonske županije prema nalogu Nacionalnog Stožera civilne zaštite, sva dječja igrališta ograditi i zatvoriti, čime bi se onemogućio međusobni bliski kontakt djece na igralištu.
Iz Stožera također ističu da je potrebno osigurati mogućnost plaćanja računa fizičkim i pravnim osobama elektroničkim putem, čime bi se znatno smanjila ili potpuno uklonila potreba osobnog dolaska na šaltere ili u urede.
Nadalje Hrvatski Crveni križ će koordinirati aktivnosti dostave temeljnih namirnica i lijekova osobama starije životne dobi.
Iz Stožera su odaslali danas i dva apela. U prvom ponovo apeliraju na sve osobe starije životne dobi i osobe koje boluju od kroničnih bolesti da ostanu u svojim kućanstvima i izlaze samo u slučaju kao i na osobe kojima je naložena samoizolacija da se strogo pridržavaju uputa koje su im dane!

Drastične kazne inspektorata

Jučer smo objavili službeno nepotvrđenu informaciju da je u (utorak) u Pakracu sanitarni inspektor izdao rješenje u dva slučaju o naplati kazne za nepridržavanje pripisane obvezne samoizolacije u iznosu od navodno 8.000 kuna. Poslali smo upit u Državni inspektorat RH, i dobili odgovor jučer poslijepodne u kojem se kaže: „Sanitarna inspekcija ne vodi podatke o izdanim rješenjima po područjima u Republici Hrvatskoj, budući da su rješenja izdana na ime i prezime osobe koja je ušla u Republiku Hrvatsku.
Nakon zaprimljene prijave do strane policijskih uprava da osoba krši mjeru samoizolacije Sanitarni inspektori Državnog inspektorata obavljaju inspekcijski nadzor prijavljene osobe te temeljem Zakona o državnom inspektoratu (članak 127.) fizičkoj osobi koja se nije pridržavala uručenog Rješenja, sanitarni inspektori Državnog inspektorata izdati će Prekršajni nalog na iznos od 8.000 kuna.
Istovremeno sanitarni inspektori Državnog inspektorata uz Prekršajni nalog prekršitelju će uručiti i Rješenje o izvršenju rješenja temeljem članka 139. Zakona o općem upravnom postupku, kojim će opomenuti prekršitelja ako se ne bude pridržavao naredbe temeljem izdanog Rješenja sanitarnih inspektora DIRH-a, da će platiti novčanu kaznu i to: prvi puta u iznosu od 30.000 kuna, drugi puta u iznosu od 60.000 kuna, treći puta u iznosu od 120.000 kuna, a sve sukladno članku 142. Zakona o općem upravnom postupku.“
Od epidemiologa dr. Ante Vitalije smo dobili podatak da su na području županije jučer obavljena još tri testiranja na prisutnost koronavirusa i kod sve tri osobe nalaz je bio negativan.
Radi brojnih poziva u ured gradonačelnice, gradska uprava je otvorila novu mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. na koju građani mogu postavljati pitanja vezana uz koronavirus i mjere koje se poduzimaju u cilju sprečavanja njegovog širenja. Na one koje mogu odgovorit će gradski dužnosnici, a ostala će biti proslijeđena stručnjacima ili nadležnim službama.
Od ostalih lokalnih novosti ističemo informaciju iz GD CK Pakrac da je na razini županije promijenjen broj telefona na koji osobe u samoizolaciji ili karanteni mogu dobiti psihosocijalnu podršku s ciljem ublažavanje stresnih reakcija, osjećaja panike i straha i on sada glasi 099 820 88 45.