Na svečanoj lipičkoj promociji održanoj 10. ožujka u Multikulturalnom centru predstavljen je 11. Zbornik Povijesnog društva Pakrac - Lipik. Nakon lipičke najavljena je i pakračka promocija, no ona je odgođena do daljnjeg zbog poznate situacije uslijed koje je reduciran rad gradskih ustanova. Stoga smo nekoliko informacija o novom izdanju potražili kod Jelene Hihlik, ravnateljice gradskog Muzeja i uz prof. Stjepana Benkovića i Teu Lokner, jedne od članova uređivačkog odbora.
„Ovaj broj smo radili protekle dvije godine, a rezultat svega je 220 tiskanih stranica na kojima možete pročitati devet istraživačkih radova od čak jedanaest naših vrijednih autora. Tu su i dva povijesna izvora te šest prigodnih tekstova. Izdavač je Povijesno društvo Pakrac – Lipik, naklada je 300 primjeraka, a tiskanje su platili Gradovi Pakrac i Lipik“, kazala je Hihlik.
Iako su svi tekstovi jednako vrijedni, kao zanimljivost iz ovog broja Hihlik izdvaja tekst Danijela Grčevića o poznatoj psihoanalitičarki Vandi Shrenger Weis. Osim što je bila suradnica Sigmunda Freuda, utemeljitelja psihoanalize, lokalno zanimljiv jest i podatak da je rođena u Pakracu gdje je provela dio djetinjstva i u koji je kasnije navraćala. Grčević je do ovih podataka došao sasvim slučajno baveći se filatelijom.
Osim toga, vrlo je interesantno i prvo objavljivanje originalno pisanih povijesnih izvora analiziranih od strane profesora povijesti Benkovića i Križana. Radi se o tzv. Dnevniku neprijatelja, jednom od rijetko pisanih izvora srpske strane u Domovinskom ratu.
Ostale teme su temeljito obradili i napisali ljubiteljima povijesti dobro znani autori: prof. Stjepan Benković, Jelena Hihlik, Nives Matijević, Tea Lokner, Duško Kliček, Siniša Njegovan Starek i Danela Vujanić.
U 11. Zborniku je objavljen i kompletan udžbenik za niže razrede „Naš zavičaj: Grad Pakrac – Grad Lipik“, autorice Daliborke Duchač, o kojem više možete pročitati OVDJE. U ovom broju objavljene su i oproštajne riječi od nedavno preminulih članova Povijesnog društva: Ane Murišan, Ivana De Zana, Vjekoslava Štrka i Elvire Ančić.
Svi zainteresirani Zbornik mogu kupiti u Muzeju i Gradskoj knjižnici (od trenutka kad ove gradske ustanove ponovo prorade) ili ga možete pronaći i pregledati u DIGITALNOM FORMATU na stranici www.digi-pakrac.com