Jutros smo zaprimili službeno nepotvrđenu informaciju da je prekjučer (utorak) u Pakracu sanitarni inspektor izdao rješenje u dva slučaja o naplati kazne za nepridržavanje propisane obvezne samoizolacije u iznosu od navodno 8.000 kuna. Poslali smo upit u Državni inspektorat RH, ali do 13 sati nismo dobili odgovor što je pomalo i razumljivo jer vjerojatno nismo s takvim upitom bili jedini.
Informaciju smo provjerili kod Nikoline Janković, glasnogovornice Policijske uprave Požeško-slavonske. Odgovor je stigao vrlo brzo i objavljujemo ga u cijelosti.
"Vezano za vaš upit obavještavamo da je na području Policijske postaje Pakrac od 13. ožujka (petak) utvrđeno sedam kršenja mjera samoizolacije i slijedi obavijest o počinjenom prekršaju Državnom inspektoratu radi poduzimanja daljnjih mjera. U proteklih 48 sati (utorak, srijeda) na području PU požeško-slavonske zaprimili smo 20 dojava građana o mogućim kršenjima mjera samoizolacije te su policijski službenici žurno i detaljno provjerili sve dojave i prikupili informacije prilikom čega su utvrdili tri slučaja kršenja mjera samoizolacije i slijedi obavijest počinjenom prekršaju Državnom inspektoratu radi poduzimanja daljnjih mjera.
I nadalje apeliramo na sve građane da se odgovorno ponašaju i provode mjere samozaštite te se pridržavaju svih dosad donesenih uputa i preporuka. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana.
Upozoravaju se osobe kojima je izrečena mjera samoizolacije da se strogo pridržavaju navedene mjere i uputa sanitarnih inspektora, odnosno epidemiologa. Također se pozivaju građani da sve sumnje u kršenje mjera samoizolacije dojave na brojeve 112 ili 192, a informacije mogu dostaviti i putem e-maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Policijski službenici provjerit će svaku dojavu te će se protiv osoba koje ugrožavaju zdravlje drugih ljudi poduzeti zakonom propisane sankcije, piše u odgovoru policijske glasnogovornice."
Prema sinoćnjim informacijama od županijskog epidemiologa dr. Ante Vitalije na području županije je u samoizolaciji bilo 110 osoba, uglavnom povratnici iz inozemstva i najbliži članovi njihovih obitelji. Do sinoć je na županiji testirano na koronavirus sedam osoba i sve su bile negativne.

Pomoć poduzetnicima, ali …

Od drugih prijepodnevnih relevantnih i lokalnih informacija objavljujemo i najavu gradonačelnice Anamarije Blažević da u gradskoj upravi pripremaju program mjera pomoći poduzetnicima čije poslovanje je uslijed mjera sprečavanja širenja zaraze ugrozilo poslovanje, ali i njeno upozorenje da za te mjere neće moći konkurirati poduzetnici koji se u svom poslovanju striktno ne budu provodili mjera koje propisuje nacionalni stožer Civilne zaštite.

naslovna fotografija: www.nacional.hr