Sutra će uobičajeno raditi gradska tržnica u Pakracu, odlučio je rano poslijepodne Stožer civilne zaštite Grada Pakraca kojim predsjedava dogradonačelnik Marijan Širac. No svejedno preporučuju građanima da na tržnicu idu samo ako je to nužno potrebno i zadržavaju se što kraće uz pridržavanja ostalih mjera zaštite.

Ostali zaključci gradskog Stožera uglavnom potvrđuju aktivnosti koje provode nadležne institucije, naročito pakračka bolnica oko zabrana posjeta i evidencije i kontrole ulaska,  pozivaju građane da prate njihove upute kao i druge informacije koje mogu dobiti u medijima, ali naročito na web stranici www.koronavirus.hr  ili na broj telefona (od jutros) 113. Naročito mole građane da ostvaruju što manje osobnih kontakata, odnosno samo nužne i neophodne.

Nova ambulanta i žurni broj

Dom zdravlja Požeško-slavonske županije  od jutros na području Požege i Pakraca je uspostavio nove ambulante, kako to oni zovu,  za pregled pacijenata radi sprečavanja širenja COVID 19 virusa. Zapravo se ne radi o fizičkom prostoru već o telefonskom broju u Pakracu 095/982-4362 koji će biti dostupan 24 sata dnevno i na koji se mogu javljati sve osobe koje imaju  simptome respiratorne infekcije (povišena temperatura, kašalj, otežano disanje, kratak dah). Iz Doma zdravlja ponavljaju da osobe koje imaju sumnju na COVID 19 ne dolaze osobno svom liječniku niti u 24-satnu hitnu dežurnu ambulantu već telefonom kontaktiraju nadležnog liječnika, epidemiologa ili ovu ambulantu (095/982-4362) odakle će dobiti uputstva ili će biti poduzete neke druge mjere.

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) od danas s radom počinje novi pozivni centar na kojem građani mogu dobiti informacije o koronavirusu, a broj je 113. Građanima će, pozivom na taj broj, od 7 do 22 sata svaki dan na upite odgovarati epidemiolozi i drugi stručnjaci, najavio je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Posljednja dva dana brojne ustanove, institucije i tvrtke (Crveni križ, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, upravni odjel policije, Vode Lipik…) na razne načine obavještavaju građane da potrebe za njihovim uslugama, ako su već neophodne,  pokušavaju obaviti telefonom ili elektronskom poštom te tek ako to nije moguće izravnim dolaskom u ured pri čemu, ako je potrebno čekati na red, to čine u razmaku od jednog metra od najbliže osobe. Neki poput Voda Lipik i Doma zdravlja preporučuju, ako je to moguće, na red čekati u vanjskom prostoru (na otvorenom) kao što se to već od početka tjedna prakticira pred ljekarnama.

GD Crvenog križa Pakrac spremno je pomoći starijim građanima i osobama slabijeg imuniteta u dostavi lijekova ili osnovnih namirnica, a sve osobe koji imaju za takvom pomoći potrebe mogu se javiti na telefon 411-324.

Iz GD CK i informacija da je na razini županije osiguran telefon 091/95 11 547 na koji osobe u samoizolaciji ili karanteni mogu dobiti psihosocijalnu podršku s ciljem ublažavanje stresnih reakcija, osjećaja panike i straha.

Voda iz slavine je zdravstveno ispravna i sigurna od rizika prijenosa virusa  SARS-CoV-2 te nema zdravstvenih razloga koji bi potrošače trebali navesti da pribjegavaju flaširanoj vodi ili drugim napitcima, priopćili su danas iz Voda Lipik.

Škole i vrtići bez djece

Mada roditelji imaju mogućnost djecu dovesti u vrtić, odnosno slati u školu to rijetko ili gotovo uopće ne čine. Danas je u vrtiću u Pakracu došlo samo jedno dijete, jučer 6, a u ponedjeljak osam. U Badljevinu dolaze dvoje, a u Donju Obrijež troje, rekla je ravnateljica Višnja Klobučar. Kako doznajemo od ravnateljice Sanja Delač u ova tri dana u osnovnu školu nije došlo niti jedno dijete.