Na nedavnoj promociji 11. zbornika Povijesnog društva Pakrac-Lipik, održanoj 10. ožujka u Lipiku, među ostalim je predstavljen i udžbenik „Naš zavičaj – Grad Pakrac i Grad Lipik“ autorice Daliborke Duchač, učiteljice razredne nastave iz Pakraca. Pomoću njega će učenicima trećih i četvrtih razreda biti omogućeno da na zanimljiv i uzrastu prilagođen način, kroz dvije tematske cjeline - povijesni dio i prirodoslovno-zemljopisno područje - detaljno upoznaju svoj zavičaj. Ovaj udžbenik je novi član obitelji u projektu „Zavičajne povijesti“ pokrenutom 2015. godine i nasljednik već obrađene povijesne zavičajne tematike kroz udžbenike prof. Stjepana Benkovića „Pakrački kraj u tursko doba“ i „Pakrački kraj u srednjem vijeku“ iz 2016. godine.
Potrebu za najnovijim nastavnim pomagalom autorica Duchač uočila je tijekom dugogodišnjeg rada u razrednoj nastavi u pakračkoj Osnovnoj školi braće Radića. Obrazložila ga je ovako: „Primijetila sam kako se dosta mučimo oko onih nastavnih sadržaja koje bi s najvećom radošću i zanimanjem učitelji trebali poučavati djecu, a odnose se na učenje o našem zavičaju. Upravo s njima imamo najviše poteškoća i to zbog nedostatka potrebnih materijala za rad. U trećem razredu iz nastavnog predmeta priroda i društvo učimo o prirodno - zemljopisnim obilježjima našeg zavičaja te o njegovoj prošlosti. Za kvalitetno usvajanje znanja potrebni su tekstovi prilagođeni uzrastu učenika, zemljovidi, planovi, grafikoni, fotografije, zanimljivi zadaci koji će kod djece izazivati znatiželju i poticati ih na istraživanje, a učenje olakšati i učiniti ga zabavnim, a znanje trajnijim“. Osim toga Duchač je kazala da su u njemu objedinjeni svi sadržaji potrebni za rad u razrednoj nastavi.

Zasad samo u digitalnoj verziji

Povijesni dio priručnika pripremila je i napisala Danijela Crnković, također učiteljica razredne nastave, dok je drugi dio priručnika, osim same autorice, zemljovidima i grafikonima obogatio Stjepan Benković, profesor povijesti iz Lipika.
Zbog ograničenih sredstava udžbenik će učenicima biti dostupan samo u digitalnom obliku, a u skoro vrijeme moći ćete ga pronaći na stranicama www.digi-pakrac.com, u potkategoriji Udžbenici zavičajne povijesti. Sličan priručnik u planu je i za više razrede osnovne škole, a radit će ga prof. Benković.