Motocrosist Josip Tessari je najbolji sportaš Grada Pakraca u 2019. godini, njegov mlađi kolega Stefan Lenče je najbolji mladi sportaš, a u isti kolektiv, Moto Klub Pakrac-Lipik otišlo je i priznanje za najboljeg sportskog djelatnika za prošlu godinu koje je dobio Vladimir Tessari.

Tako su odlučili predstavnici 18 klubova članova Sportske zajednice grada Pakraca koji su najprije imali mogućnost isticanja kandidata u tim kategorija, a nakon toga i glasovati dodijelivši trojici najboljih 5, 3 ili 1 bod. Svečanost proglašenja i uručivanja priznanja je trebala biti održana sutra. No radi stanja s koronavirusom je odgođeno.

Način kandidiranja, o čemu smo već iscrpno izvijestili, kao i samo glasovanje između kandidata, ostao je isti kao što je ustanovljeno 2018. godine: svaki klub član Sportske zajednice temeljom javnog poziva objavljenog u obadva naša medija, te službenog dopisa odaslanog svim članovima Zajednice,  do 14. veljače je mogao poslati elektronskim putem, klasičnom poštom ili osobno prijedlog za svog ili tuđeg. Pozivu se odazvalo  šest klubova koji su u tri konkurencije kandidirali ukupno 14 kandidata. Postupku elektronskog glasovanja  odazvalo se 18 klubova.

Josip Tessari najbolji sportaš

 Najviše glasova, 47 od 162 moguća  za najboljeg sportaša  Grada Pakraca u 2019. godini u konkurenciji pet kandidata dobio je Josip Tessari pobijedivši za sedam glasova ispred nogometaša Hajduka Šimuna Kreneka. Josipa je za ovu nagradu predložio njegov moto-klub koji u obrazloženju ističu: "Josip se aktivno natječe u motocrossu u klasi B-250. Već drugu godinu natjecanja, Josip je ukupno bio nadomak treće stepenice postolja u Prvenstvu Hrvatske. Marljivo je odrađivao sve utrke, trenirao, a rezultat na kraju sezone je samo pokazatelj da je Josip izvrstan sportaš koji će ove sezone kandidirati za najvišu stepenicu postolja u svojoj klasi."

Stefan Lenče najbolji mladi sportaš

U konkurenciji za najboljeg mladog sportaša među četiri kandidata ­­­­­­­­­­­­­najviše glasova (42) je dobio  motocrosist Stefan Lenče pobijedivši za dva glasa ispred mladog kuglača Nike  Kalvija.

Stefana je za priznanje predložio njegov klub, a u obrazloženju ističu da je osvojio ukupno 3.  mjesto u Prvenstvu Hrvatske u motocrossu, te 3. mjesto u Prvenstvu Hrvatske u supercrossu, oba za klasu MX50 Junior. "Stefan svojim pristupom treniranju i odricanju da bi bio što uspješniji vozač pokazuje da će biti vrhunski sportaš pred kojim su još godine izvrsnih vožnji. Stefan je rođen 2012. godine, te će još nekoliko sezona voziti klasu MX50J, a trenutni status daje nam za pravo očekivanje prvog naslova prvaka u klasi MX50J kako za njega tako i za naš klub."

Vladimir Tessari najbolji sportski djelatnik

U konkurenciji sportskih djelatnika između četiri kandidata najviše bodova  47 je  dobio Vladimir Tessari pobijedivši za samo jedan glas ispred kuglača Tomislava Luksetića.

On je kandidiran od strane Moto kluba Pakrac-Lipik koji u obrazloženju kandidature ističe: "Vladimir već preko 40 godina aktivno sudjeluje u auto i moto svijetu. Ideja za motocross u Pakracu potekla je od njega, a 1994. godine uspješno je i realizirana. Od tada Vladimir je uvijek u vodstvu kluba, dugo godina bio je i predsjednik kluba te se i danas oslanjamo na njegove savjete i upute. Uz motocikle kod njega je prisutna i velika ljubav prema biciklizmu pa  je BK Titan osvojio puno prestižnih utrka i natjecanja. Vladimir se u njemu i sam aktivno natječe i nerijetko postiže rezultate bolje od svojih puno mlađih kolega. Svojim primjerom potiče ostale sudionike da budu bolji sportaši i bolji ljudi. Njegov pedagoški pristup, protkan s godinama iskustva, neprikosnoveni entuzijazam daju mu karakteristiku pravog vođe, kojeg rado slijede i stari i mladi."

Vladimirovom zaslugom u Pakrac se vraćaju i auto utrke, prošle godine po prvi put, a ove godine već smo uvedeni u kalendar natjecanja u rujnu.

Naš 27. izbor

Pakrački list je ove godine po 27. provodio izbor sportaša godine Grada Pakraca za prethodnu godinu. Kao i posljednjih pet godine partner je Sportska zajednica Grada Pakraca.

U 28 godina provedeno je 27 izbora (od 1996. godine odvojeno za Pakrac i Lipik), a od 2014. u suradnji sa Sportskom zajednicom Grada Pakraca samo za Pakrac

Pri tom je  izabrano 23 pojedinaca (po dva puta ribolovci Vesna Radanović i Dejan Vondrak, kuglač Darko Kir i kix boksačica Tihana Jirasek) te 18 pojedinaca po jednom koji su došli iz 11 sportova:  nogomet (7), sportski ribolov (6), kuglanje (4), kix boksing, streličarstvo, rukomet  (2) te po jednom atletika, odbojka, moto sport, brdski biciklizam i 13 klubova (po šest puta NK Hajduk,  pet puta ŠRD "Pakrac" i tri puta KK "Papuk", dva puta KBC „Pakrac“ i SK „Kuna“, RK „LiPa“ te po jedanput AK „Jedinstvo“ Poljana, OK "Daruvar", NK "Kamen Ingrad" Velika,  MK "Pakrac",  BK „Titan“, ŠRK „Trnje“ Zagreb i KK „Pakrac“. Podsjećamo lani je to bio rukometaš Ivan Macura član RK „Lipe“.

Kao što je praksa od 2017. godine  osim najboljeg sportaša, birali smo i ove godine najboljeg mladog sportaša (rođenog poslije 1. siječnja 2002. godine) te sportskog djelatnika volontera. Podsjećamo: lani i preklani su ova priznanja dobili streličar Patrik Amić i nogometaš Nikša Grubišić  u izboru najboljeg mladog sportaša, odnosno Sadmir Delihodžić i Siniša Karačić kao  najbolji sportski djelatnici.