"Od ponedjeljka nema nastave na razdoblje od dva tjedna i u osnovnim i srednjim školama te fakultetima. Neće raditi niti vrtići", najavio je u petak premijer Vlade RH Andrej Plenković nakon sastanka s Nacionalnim stožerom civilne zaštite i ministrima u vezi situacije s koronavirusom, a nekoliko sati kasnije isto je potvrdilo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja na čelu s ministricom Blaženkom Divjak.
Gledajući lokalno u Pakracu od ponedjeljka 16. ožujka do 1. travnja neće biti redovne nastave u osnovnoj i srednjoj školi. U istom razdoblju neće raditi niti vrtići Dječjeg vrtića Maslačak (matičini i područni).
Izvanrednu mjeru u sustavu obrazovanja kratko nam je prokomentirala Sanja Delač, ravnateljica Osnovne škole braće Radića u Pakracu rekavši pritom da će se nastava odvijati prema naputku Ministarstva znanosti i obrazovanja, online i putem televizije (HRT 3 i SPTV). Učenici razredne nastave oni od I. do IV. razreda nastavu prate na Trećem programu HRT-a. Prvašići program prate od osam do 10 sati ujutro svaki radni dan, učenici drugog razreda Osnovne škole program prate od 10 do 12.30 sati, treći razredi program prate od 13 do 16 sati, a učenici četvrtih razreda program prate od 16 do 19 sati.
Kako tvrdi Delač, pakračka škola je spremna za ovaj oblik nastave, a učenici su u velikom postotku opremljeni potrebnim tehnikalijama. Kod nastavnog i tehničkog osoblja ne mijenja se gotovo ništa, oni su dužni dolaziti na posao i tako biti na usluzi onoj djeci koja iz nekog razloga nemaju gdje boraviti. Oni smiju doći u školu gdje će biti adekvatno zbrinuti i bit će im omogućeno praćenje nastave na isti način. Sve ovo vrijedi za učenike, zaposlenike i profesore Srednje škole Pakrac. Učenički domovi dužni su osigurati daljnje korištenje usluga smještaja i prehrane za učenike koji ostaju u domu u tom vremenu.

[DODANO U 17,15] Ministrica Blaženka Divjak održala je danas virtualni sastanak s oko 1.200 ravnatelja hrvatskih škola. Iz obraćanja javnosti oko detalja vezanih uz online nastavu koja počinje od ponedjeljka izdvajamo:

U ponedjeljak će svi učenici OŠ i maturanti imati mogućnost pratiti nastavu na televiziji; razredna nastava na HRT 3 Škola na Trećem; Viši razredi osnovne i maturanti na Sportskoj televiziji; Prva tri razreda SŠ neće pratiti preko TV, nego će materijale imati online i u virtualnim učionicama.

Više o mjeri Ministarstva možete pročitati OVDJE.

VRTIĆ RADI, ALI SAMO IZNIMNO

Odluka o obustavljanju redovnog rada Dječjeg vrtića Maslačak s razine Ministarstva prepuštena je jedinicama lokalne samouprave kao osnivačima, a odlukom gradonačelnice Anamarije Blažević, sukladno preporuci Vlade RH, vrtići na pakračkom području neće raditi od 16. – 29. ožujka. Iznimno, navodi se u odluci, roditelji koji nemaju mogućnost zbrinjavanja djece na drugačiji način, mogu dovesti djecu (polaznike istog vrtića) te će ona biti zbrinuta od strane djelatnika.
Iz Osnovne glazbene škole Pakrac obavijestili su svoje učenike da će se „nastava od ponedjeljka izvoditi u skladu s uputama nadležnog Ministarstva o čemu će svi učenici biti dodatno obaviješteni na uobičajeni način i od svojih učitelja. Probe zbora i orkestra do daljnjeg se neće održavati.“

APEL UGOSTITELJIMA NA ODGOVORNO PONAŠANJE

Kako stoji u priopćenju pakračke gradonačelnice, a sukladno mjerama Glavnog stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, pozivaju se ugostitelji da „savjesno i u cijelosti poštuju mjere vezane za ODGODU I OGRANIČAVANJE skupova u ugostiteljskim objektima kao i ostale mjere u javno-zdravstvenom smislu. Iste su podložne trenutnim promjenama, a okupljanja u ugostiteljskim objektima nisu organizirana, ali predstavljaju opasnost“.

IZVOR NASLOVNE FOTOGRAFIJE: www.aktuelno.net