Dokumentarni film 'Pouke o čovječnosti' redatelja Branka Ištvančića osvojio je na 38. izdanju Međunarodnog festivala URTI Grand Prix for Author's Documentary u Parizu Brončanu medalju, jednu od četiri glavne nagrade za autorski dokumentarac.
Film „Pouke o čovječnosti“ je priča  jednoj od najhumanijih akcija hrvatskih branitelja iz Pakraca koji su 29. rujna 1991. godine uz pomoć medicinskog osoblja evakuirali i spasili iz neprijateljskog okruženja u šest autobusa više od 300 psihijatrijskih bolesnika iz  naše bolnice.


Film je nastao prema istoimenoj knjizi Veljka Đorđevića, pokretači projekta su Ištvančić i producent Antun Ivanković, a snimljen je u produkciji udruge Artizana tijekom 2018. i 2019. uz financijsku potporu Ministarstva hrvatskih branitelja, Grada Zagreba, Grada Pakraca i Zaklade Adris.
Suradnja Grada Pakraca, autora knjige Pouke o čovječnosti Veljka Đorđevića, psihijatrice Marijane Braš i redatelja i scenarista Branka Ištvančića datira iz 2016. godine. Na obilježavanje obljetnice evakuacije te godine dr. Marijana Braš bila je izaslanica predsjednice RH. Na premijeri u HNK je izjavila da je bila šokirana skromnošću obilježavanja ovako velikog događaja. Vrativši se u Zagreb odlučila je da priča mora dobiti veću dimenziju. Uskoro je dr. Veljko Đorđević napisao knjigu svjedočanstava i rekonstrukcije događaja evakuacije Pouke o čovječnosti.

Film je premijerno prikazan lani u svibnju u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu u povodu Dana Grada Zagreba i Dana branitelja Grada Zagreba, a Pakracu prošle jeseni u povodu obilježavanja obljetnice akcije.