„Poduzetništvo u službi održivog razvoja“ bila je tema radionica održanih jučer u Osnovnoj školi Braće Radića, u sklopu projekta Dječje poduzetništvo koje se svake godine održava u vrijeme obilježavanja Dana Grada Pakraca.

Učenici su sami predlagali teme za radionice, a kao rezultat nepresušne dječje mašte, izradili su zanimljive i različite predmete. Tako su među ostalim izrađivali domaću tjesteninu i lončanice za cvijeće,  ukrašavali staklene teglice tehnikom salvetiranja, šivali, pekli palačinke, izrađivali ukrase od drveta  i dekoracije od starih knjiga.

Izradu tradicionalne opeke ćerpić djeci su prezentirali gosti iz Iloka, pri čemu su se najhrabriji učenici okušali u izradi, tako što su gazili odnosno miješali zemlju, pljevu i vodu, a potom slagali tu smjesu u kalupe.

Kako nam je rekla Nataša Major, psihologinja u Osnovnoj školi, bit ovakvih radionica je aktivirati djecu da kroz ovaj projekt uče o pokretanju vlastitog, malog poduzeća u učionici, pri čemu sudjeluju i u iznošenju ideja, postavljanju ciljeva, izradi budžeta. Djeca se uče timskom radu i suradnji, a sve im je to priprema za život, odnosno „škola za život“, istaknula je Major.

Pakrački osnovnoškolci će izrađene proizvode i znanje koje su stekli na radionicama prezentirati na Sajmu dječjeg poduzetništva koji će biti održan 19. ožujka u dvorištu kurije Janković.