Zahvalnost svim policajcima i drugim sudionicima događanja od 1. i 2. ožujka 1991. godine, kao i Pakracu i Pakračanima na tome što svih tih godina čuvaju spomen na te dane i svima onima koji dolaze tom prigodom u Pakrac, bile su najčešće izgovorene riječi danas  s pozornice postavljene na pakračkoj tržnici gdje su se okupili brojni uzvanici, sudionici tog povijesnog događaja, brojna izaslanstva braniteljskih udruga, jedinica lokalne i regionalne samouprave, izaslanstva i različite jedinice MUP-a, više povijesnih postrojbi,  učenici osnovnih škola iz Pakraca, Nove Gradiške, Osijeka i Čađavice.

Domovinski rat dodatna vrijednost

„Pakrac ima posebno značenje u stvaranju Republike Hrvatske jer je upravo ovdje prije 29 godina  počeo Domovinski rat. Tim činom je  poslana jasna poruka svima onima koji su ustali protiv mlade hrvatske države“, rekao je na početku govora umirovljeni general Marijan Mareković, danas u funkciji izaslanika Predsjednika RH. On je također istaknuo i  da Domovinski rat treba biti dodatna vrijednost našeg nacionalnog, državnog identiteta i budućnosti. Upravo u zajedništvu i slozi trebamo se okrenuti budućnosti naše države jer nas na to obvezuju naši poginuli branitelji.

„Danas se prisjećamo ideala s kojima su hrvatski branitelji i hrvatski narod ušli u Domovinski rat. Zato vam predsjednik Hrvatskog sabora poručuje da će Hrvatski sabor kao uvijek u svom radu voditi računa o svetom cilju koji su tih dana postavili prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman, hrvatski branitelji i hrvatski narod, a to je samostalna, uređena, europska država kojom ćemo se ponositi kao njeni građani“,  bio je kratak  dr. Željko Glavić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora.

Još jedna poveznica Pakraca i Vukovara

Da je Pakrac četiri godine bio na prvoj crti bojišnice, ali zahvaljujući hrvatskim braniteljima iz cijele Hrvatske nikada nije pao, podsjetio je Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja ujedno izaslanik predsjednika Vlade.

On je istakao ponos što je upravo u mandatu ove Vlade usvojen novi Zakon o hrvatskim braniteljima, kao i na iskoraku koji je ova Vlada napravila Zakonom o nestalim osobama, pri čemu je sada na redu poboljšanje Zakon o civilnim žrtvama Domovinskog rata pri čemu su sve mjere i aktivnosti Ministarstva provedene u suradnji s braniteljskim udrugama. Stoga je on naglasio da je to još jedna dobra strana ovakvih okupljanja jer se sretnu ljudi koji se nisu vidjeli godinama, razmjenjuju mišljenja, ali i pomaže onima kojima je to potrebno.

I on je naglasio da nam zajedništvo branitelja iz Domovinskog rata treba biti inspiracija i danas kao i zadovoljstvo što je Pakrac postao mjesto u koji o Domovinskom ratu dolaze učiti učenici iz svih hrvatskih škola što je još jedna poveznica dva grada heroja -  Pakraca i Vukovara.

General Mladen Markač, izaslanik ministra MUP-a je još jedan viski državni dužnosnik koji je svoje obraćanje danas počeo zahvalom Pakračanima na očuvanju spomena na ovaj događaj kao i svima onima koji godinama na taj dan dolaze u njega.  On je govorio opširno o političkim prilikama 1991. godine  u Jugoslaviji koje su prethodile 1. ožujku i početku Domovinskog rata kroz koji smo ostvarili našu želju da živimo u svojoj Hrvatskoj što nam je u siječnju 1992. godine priznao cijeli svijet. Naglasivši značaj policije u Domovinskom ratu u kojem je poginulo 788 policajaca, istaknuo je da danas policija na dnevnoj bazi doprinosi sigurnosti života da Hrvatska napreduje i da se u njoj bolje živi. Stoga policajci trebaju ponosno nositi svoje odore, istakao je general Markač naglašavajući da branitelji žele samo malo časti i dostojanstva za ono što su napravili u obrani Hrvatske.

„Ne slavimo rat, ali slavimo dan kada smo počeli obranu kojom smo slomili, upravo ovdje u zapadnoj Slavoniji, kičmu JNA i agresora Srbije zahvaljujući čemu smo ostvarili san naših predaka o neovisnoj i modernoj Hrvatskoj. Stoga hvala svima onima koji su tih dana bili ovdje u Pakracu“, poručio je župan Alojz Tomašević ponovo podsjećajući na svoju inicijativu za koju se bori već pet godina, a to je uvođenje „Medalje zapadna Slavonija“ za sve branitelje sudionike ratnih događanja na ovom području.

A u ime njih je govorio umirovljeni pukovnik Danko Bevanda, 100 postotni ratni vojni invalid. On je opširno govorio o događanjima u tih nekoliko dana ističući ponos što je bio dio stvaranja slobodne, neovisne i demokratske Hrvatske koja nije slučajna država.

Moj i vaš Pakrac

Upravo nazočnost ranije spomenutih učenika je posebno pozdravila prva današnja govornica pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević obraćajući se gostima kojima je poručila da je „Pakrac moj i vaš. Znam da rado dolazite i hvala vam na tome, na toj podršci“. Ona je istaknula da je pred završetkom izgradnja spomen obilježja svim poginulim braniteljima što je, uz ovakve svečanosti pokazatelj da Pakrac cijeni žrtvu branitelja.

Ona je na pozornicu došla u pratnji drugog domaćina, Miroslava Ivančića, predsjednika organizatora Udruge hrvatske policije iz Domovinskog rata branitelja Pakraca i Lipika koji je istaknuo da su tim zajedničkim izlaskom htjeli poručiti da u Pakracu vlada jedinstvo kada je u pitanju počast hrvatskim braniteljima. On je zahvalio svim braniteljima koji su došli 1991. godine, ali koji su došli i danas te poručio da Pakrac nije samo poznat po početku rata nego i po domoljublju.

Otvarajući ovu svečanost voditelj Mario Barać je u ime Pakračana poručio: „Mi, danas u Pakracu ne slavimo početak Domovinskog rata. Ne slavimo niti smo ikada slavili bilo koji rat, posebno ne ovaj koji nam je podmuklo nametnut. Ali u isto vrijeme s ponosom poručujemo, da mi u Pakracu danas ipak slavimo! A slavimo hrabrost i odvažnost hrvatskog čovjeka koji je bio spreman alat zamijeniti oružjem, koji je bio spreman suprotstaviti se daleko jačem, brojnijem i bolje opremljenom neprijatelju, koji je ljubav prema svojoj domovini, svome gradu, prema slobodi… bio spreman platiti i vlastitim životom. Slavimo i ponosimo se što danas živimo u slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj kao baštinici višestoljetnog sna naših predaka.“

Nakon svečanosti su izaslanstva zapalili lampione pokraj spomenika pakračkim poginulim policajcima ispred njihove zgrade. Simbolično, kraj su označili članovi Povijesnog društva „Požežani“ s dva pucnja iz topa mužara, a dodatni svečani ton dala je svojim nastupom Policijska klapa „Sveti Mihovil“.