banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

Promocijom polusatnog filma „7 dana Durmitora“ te projekcijom još dva filma o izletima planinara PD Psunj na Mosor i Zagoru, 27. veljače je u pakračkoj gradskoj vijećnici, u nazočnosti pedesetak članova Društva, zaživio 1. Planinarski filmski festival.
Inicijativa je to Borislava Černija, voditelja sekcije za izlete i propagandu pri pakračkom planinarskom društvu, koja ima za cilj kroz filmsku formu objediniti fotografska i video svjedočanstva planinara s brojnih izleta.


„Durmitor je bio i organizacijski i fizički najzahtjevniji izlet u mojoj više od 50 godina dugačkoj planinarskoj karijeri. Stoga sam potrošio četiri dana da pregledam i proberem blizu dvije tisuće fotografija, brojne video klipove kako bi film završio na pristojnom nivou. Iako sam tek samouki amater u ovom poslu, mislim da će svi moji prijatelji biti zadovoljni.“, kazao nam je Černi i pohvalio se kako film obiluje materijalima, a sve je praćeno adekvatnom glazbom. Pri tome je naglasio da zasluge za dobar dio ugodne muzičke pozadine idu na adresu pakračkog glazbenika Srećka Drakslera.
Premijerni festivalski program je trajao nešto više od sata, a kolege planinari su odličnom posjetom još jednom pokazali kako su složno društvo koje zna poduprijeti, cijeniti i pohvaliti rad jednog entuzijasta kakav je Černi.
Na upit kakva je budućnost Filmskog planinarskog festivala, Černi je kazao kako je prvotna ideja bila da se na godišnjoj bazi objedine zapisi unutar Društva i napravi promocija poput ove, no ne bježi od mogućnosti da se sutra u festival uključe i druga planinarska društva i u vremenski ograničenoj formi prikažu svoje aktivnosti. Kako bilo, odlična ideja i inicijativa vječnog Černija koji će, sigurni smo, uraditi sve da i kroz ovakvu aktivnost promovira PD Psunj kao jedno od najorganiziranijih grupa u okruženju.

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić