Kako postati obrtnik, kako se od obrta živi, koliko se i u kojem zanatu najviše može zaraditi te gdje mogu nastaviti školovanje za određena zanimanja, bila su samo neka od pitanja sedamdesetak učenika sedmih razreda Osnovne škole braće Radić Pakrac na danas održanoj tribini u sklopu školskog projekta Dječje poduzetništvo.

Gosti tribine u pakračkoj školi bili su lokalni obrtnici – vlasnik frizerskog salona Davor Lepka, autoprijevoznik Miroslav Delač iz Badljevine, ugostitelj Snježana Dietzman Nožarić te Mario Barać iz pakračke PR tvrtke. Tijekom razgovora kratko su istaknuli prednosti vlastitih zanimanja, naročito u malom mjestu kao što je Pakrac, a budući srednjoškolci pažljivo su slušali informacije Baraća o ponudi srednjoškolskih obrtničkih smjerova koji se, osim u Pakracu, nude i u gradovima u okruženju. Slična tribina će u petak biti organizirana i za učenike osmih razreda.

„Školski projekt Dječje poduzetništvo provodimo već godinama u vrijeme obilježavanja Dana Grada Pakraca, a ove to činimo u partnerstvu s Udruženjem obrtnika Pakrac – Lipik te LRA Poduzetnički centar Pakrac. Rezultat suradnje s obrtnicima je današnja info-tribina, dok ispred Poduzetničkog centra stručni suradnik Vanja Ražov već tjednim drži predavanja u matičnoj i područnim školama na temu „Poduzetništvo od malih nogu“, kazala nam je školska pedagoginja Željka Maic. Dodala je da će se škola i ove godine predstaviti na Sajmu dječjeg poduzetništva 19. ožujka u 9,30 sati u dvorištu kurije Janković.

Istovremeno kad i tribina, na drugom kraju škole odvijalo se navedeno predavanje učenicima šestih razreda tijekom kojeg im je Ražov na lako shvatljiv način približila poduzetništvo i upoznala ih s koracima potrebnim da prvotnu ideju sprovedu u konačan posao.