Navršila se sedma godina kako se pakračka srednja škola pridružila udruzi „Kolajna ljubavi“, te putem projekta „Kumstvo“ sudjeluje u stipendiranju školovanja djece u Tanzaniji. Kako nam je rekla Anita Dašek, pedagoginja u srednjoj školi, inicijativa za ovu akciju potekla je od profesorice talijanskog jezika Marije Puškarić, koja i sama godinama surađuje s tom udrugom i osobno stipendira učenike.

Siročad i siromašna djeca u Tanzaniji, kao i u ostatku Afrike, zbog neimaštine i teških životnih uvjeta često ne mogu ići u školu, prinuđeni su rano početi raditi i na taj način pomoći svojim obiteljima kako bi preživjeli. Školovanje je u principu besplatno, no popratni troškovi su za mnoge nedostižni jer svaki učenik mora imati odoru, cipele, torbu, knjige i sav pribor za školu. Uplatom školarine, koja na godišnjoj razini iznosi 1000 kuna, djeci se pokrivaju ti troškovi, a ovisno o školi, većina djece dobije i dragocjen obrok.

Dvije, tri kune za afričku djecu

„Pridružili smo se ovom projektu kako bi poticali empatiju i suosjećanje naših učenika prema siromašnijoj djeci. Učenici izdvoje dvije, tri kune, koje njima ne predstavljaju mnogo, a naprave dobro djelo i nekome osiguraju godinu dana školovanja i jedan obrok dnevno. Novac se skuplja najčešće oko Božića, ali i tijekom godine kad imamo Dan bez dnevnika i djeca izrađuju rukotvorine koje kasnije prodajemo, taj iznos uplatimo na račun za stipendiranje“, kaže Dašek. „Osim novca, ponekad šaljemo i mali poklon, ali nam je točno određeno što smijemo poslati kako to dijete ne bi odskakalo od ostalih, primjerice pastu za zube, čarape i kabanicu“, napominje pedagoginja.

Srednja škola Pakrac zadnje dvije godine stipendira školovanje dječaku Georgeu Federicku Maremi iz pokrajine Rujewa na jugu Tanzanije, koji trenutačno pohađa šesti razred osnovne škole. Prije njega, pet godina su stipendirali drugog dječaka koji je nažalost tragično preminuo igrajući nogomet, no kako su pakrački srednjoškolci izrazili želju da nastave s projektom „Kumstva“, dodijeljen im je George kojeg će pomagati do kraja njegovog školovanja.

Navedeni iznos potreban za školovanje djeteta uplaćuje se početkom godine, budući da se školska godina u Tanzaniji poklapa s kalendarskom - prvo polugodište traje od siječnja do lipnja, a drugo od srpnja do prosinca. Dvaput godišnje, kumovi dobivaju izvještaj s uvidom u napredak kumčeta s najnovijim slikama, kao i svjedodžbom i računima za školu. Pakračka škola će nastaviti sa stipendiranjem dokle god „Kolajna ljubavi“ bude funkcionirala s ovim projektom, jer smatraju da je obrazovanje takve djece bitno kako bi oni u budućnosti mogli više pripomoći svojim obiteljima, ali i zajednici u kojoj žive.

Udruga „Kolajna ljubavi“

Udruga "Kolajna ljubavi" osnovana je s ciljem pomaganja najugroženijim kategorijama stanovništva kako u Hrvatskoj, Tanzaniji, tako i u svijetu. Udrugu je osnovala Ivana Parlov Marasović koju je godina dana volonterskog misijskog iskustva među najsiromašnijima u afričkoj državi Tanzaniji potaknula na osnivanje udruge i daljnji humanitaran rad. Prvi cilj volontera okupljenih u udrugu „Kolajna ljubavi“ bila je izgradnja sirotišta u Songei, jednog od siromašnijih gradova Tanzanije s velikim brojem siročadi bez odgovarajuće skrbi. Sirotište je sagrađeno na crkvenom zemljištu, koje je u tu svrhu darovala Songeanska nadbiskupija, te je nazvano po Svetom Anti. Gradnja sirotišta je dovršena u srpnju 2010. godine i putem njega Udruga provodi mnoge projekte, pa tako i projekt "Kumstvo" koji povezuje kumove iz Hrvatske s djecom iz Tanzanije koja žive u iznimno lošim uvjetima, potječu iz mnogobrojnih i siromašnih obitelji ili su siročad.