banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

„Kako je počeo Domovinski rat u Republici Hrvatskoj“ tema je predavanja koje će večeras s početkom u 18 sati održati profesor povijesti Stjepan Benković u Gradskoj knjižnici.
To je ujedno i prva aktivnost u sklopu predstojećeg obilježavanja 1. i 2.ožujka 1991. godine i početka srpske agresije na Hrvatsku.
U sklopu toga sutra u Muzeju Grada Pakraca, s početkom u 18 sati je otvaranje izložba „Ljepota lažnog sjaja“ na kojoj su izložene krivotvorene umjetnine iz Muzeja policije.
Za petak 28. veljače je najavljeno po prvi put održavanje festivala domoljubne pjesme „Croatio iz duše te ljubim“ koje u 18 sati započinje u Hrvatskom domu dr. Franjo, a na kojem će nastupiti dvanaest sudionika škola iz Pakraca i Bjelovara.
Na prostoru ispred župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije, u nedjelju 1.ožujka oko 20 sati će biti upriličeno paljenje „29 baklji pobjede“ kao simbol 29 godina od početka Domovinskog rata.
Središnje obilježavanje 29. obljetnice početka Domovinskog rata u RH bit će već tradicionalno održano 2. ožujka (ponedjeljak). Program počinje svetom misom zadušnicom za sve poginule i umrle hrvatske branitelje koja će u 10 sati biti služena u župnoj crkvi Uznesenja BDM. Nakon svete mise sudionici će formirati „Mimohod pobjednika“ koji će se ulicama Pakraca uputiti prema Rimo-katoličkom groblju gdje će, na Spomen obilježju hrvatskim braniteljima, biti odana počast polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća. Na prostor ispred tržnice u 13,30 sati je predviđeno svečano postrojavanje sudionika te svečanost obilježavanja uz obraćanje uzvanika.
Kao i uvijek ovogodišnje obilježavanje organiziraju Grad Pakrac i Udruga hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika, a bit će održano pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske.

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić