banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

Na Požeško-slavonskoj županiji do 25. veljače je ove zime u Zavod za javno zdravstvo prijavljeno tek 225 slučaja oboljelih od klasične gripe od kojih je 22 na pakračko-lipičkom području. Ovakvo stanje glavni epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije dr. Ante Vitalija ocjenjuje dobrim, ali je djelomično zabrinjavajući podatak da je u prošlom tjednu registrirano 60 novooboljelih (u Pakracu niti jedan) što predstavlja porast u odnosu na siječanj i prosinac kada su na tjednoj razini u ambulantama registrirani tek pojedinačni slučajevi.

U Požegi pripremljen prostor izolacije

Što se tiče koronavirusa naravno da ga za sada nema, ali se obavljaju pripreme za slučaj njegovog pojavljivanja, rekao nam je dr. Vitalija. U požeškoj bolnici su pripremljeni prostori za izolaciju za oboljele ili potencijalno oboljele, a od ovog vikenda je problem što se je na Požeštinu vratilo 200-tinjak hodačasnika iz Verone koje nitko na ulazu na granici nije pregledao i ti ljudi sada ne znaju što im je činiti. Što se tiče pakračke bolnice, ona s obzirom na to da nema infektivni odjel, nema niti posebne prostore za izolaciju, ali ima prostor za zbrinjavanje u „prvu ruku“ dok ne dođe infektolog, ili dok se ne potvrde nalazi, rekla je ravnateljica Marina Major. Pakračka hitna medicinska pomoć ima pripremljeno vozilo za transport s adekvatnim maskama za osoblje. Radi prisutnosti redovne gripe, temeljem preporuka Povjerenstva za bolničke infekcije, krajem prošlog tjedna do daljnjeg su u pakračkoj bolnici zabranjene posjete bolesnicima.
No da je pojave koronavirusa tijekom vikenda u nedalekoj Italiji izazvalo paniku i kod našeg stanovništva potvrđuje podatak da od ponedjeljka u pakračke dvije ljekarne nema više maski za usta i nos, niti onih najjednostavnijih niti onih s filterima. Porast njihove prodaje počeo je još polovinom veljače, a sve zalihe su rasprodane početkom ovog tjedna. Prema najavama dobavljača možda se nove količine mogu očekivati krajem tjedna.
Dr. Vitalija poziva stanovnike koji su bili u kontaktu s možebitnim oboljelim od koranavirusa ili sumnjaju na pojavu te bolesti kod sebe da ne dolaze u ambulante svojih liječnika, niti u ambulante hitnih medicinskih prijema, nego da se telefonom jave svom liječniku ili izravno u Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije na dežurni telefon 098 9829 204 gdje će dobiti upute o daljnjem postupanju te da sve stanovništvo da prate informacije preko Internet stranica ove ustanove ili HZZJ i drugih ovlaštenih medicinskih ustanova. Isto tako podsjeća da za sada ne postoji lijek protiv koronavirusa već se primjenjuje, kao kod obične gripe, potpomažuća terapija.

Izvor fotografije: www.dnevnik.hr
banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić