Na službenoj gradskoj stranici po prvi put je objavljen dokument „Proračun u malom“. Na deset digitalnih stranica Vinko Pečanić, voditelj odjela za financije gradske uprave, jednostavnim jezikom pojašnjava što je proračun, kako se on puni i kako se troši.

U nastavku tekstualno i grafički pojašnjava proračunsku strukturu prihoda i rashoda za 2020. godinu. Ona se inače iskazuje u tablici koja, ovisno od godine do godine, ima između 50 i 60 stranica koje izdatke razdvaja na oko 530 različitih knjigovodstvenih pozicija pa je građanima bez knjigovodstvenog znanja jako teško pronaći i razumjeti pojedinu stavku. Pored toga tekstualno su naglašeni proračunski izdaci u ovoj godini namijenjeni društvenim djelatnostima, gospodarstvu, komunalnim poslovima, kao i sufinanciranje projekata iz fondova Europske unije, kako onima u realizaciji, tako i u pripremi.

U uvodnom dijelu pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević, osim što pojašnjava ciljeve objave ovog dokumenta (transparentnost) naglašava: „Proračunom za 2020. godinu obuhvaćen je niz novih projekata značajnih za naselja na području grada Pakraca, kao i nastavak izgradnje već započetih projekata u 2019. godini. Da bi to postigli potrebno je racionalno i štedljivo trošiti proračunski novac. Planiranim proračunom zadržan je, a na ponekim stavkama i povećan dosegnuti nivo izdvajanja za javne potrebe.

Prošle godine objavili smo poziv građanima za sudjelovanjem u kreiranju proračuna. Hvala svima koji su sudjelovali s konstruktivnim prijedlozima. Nadam se kako će ovaj način kreiranja proračuna postati uobičajen.“