Od 80 učenika šestih razreda pakračke osnovne škole njih 97,5 koristi Internet, pri čemu svaki četvrti manje od jednog sata dnevno, trećina sat do dva, a petina više od tri sata dnevno, pokazala je anketa koju je prošlog tjedna provela Željka Maic, pedagoginja u školi.

Anketa je rezultat zajedničke akcije koju su proveli škola i Policijska uprava požeško-slavonska u povodu međunarodnog Dana sigurnijeg interneta (SID) koji je ove godine obilježen 11. veljače sloganom Zajedno za bolji internet  u 140 zemalja koordiniran iz  zajedničke mreža Insafe/INHOPE, uz potporu Europske komisije i nacionalnih centara za sigurniji internet širom Europe s ciljem promicanja poželjnih ponašanja na društvenim mrežama i zaštite djece od mogućih zlouporaba.

Anketa pedagoginje škole Željke Maic imala je 18 pitanja s ciljem da istraži koliko dnevno vremena učenici provode za računalom, imaju li postavljena ograničenja korištenja ili nadzor nad pretraživanim internetskim stranicama, koriste li internet isključivo radi zabave ili i u obrazovne svrhe. Anketa je pokazala da čak 97,5 posto anketiranih učenika koristi internet, od kojih njih 25 posto manje od jednog sata dnevno, 36 posto jedan do dva sata, 16 posto dva do tri sata i 21 posto više od tri sata dnevno. Iz analize sadržaja koje koriste vidljivo je da 72 posto djece su na internetu radi društvenih mreža i pregleda glazbe i video sadržaja, potom za igru 64 posto dok je učenje na trećem mjestu. Anketa je pokazala da 32 posto učenika nije poznavalo osobe s kojima su povezani na društvenim mrežama, da 93 posto roditelja zna koje sve mreže koriste njihova djeca, ali tek 45 posto roditelja provjerava profile njihove djece na društvenim mrežama. Četvrtina anketiranih je istaknulo da je imalo negativna iskustva na društvenim mrežama, od čega se ističe 33 posto slučajeva u kojima su drugi ružno pisali o učenicima, a 14 posto učenika je imalo slučaj da je netko objavio njihovu sliku bez privole.

Edukacijski roditeljski sastanak

Dva dana poslije održan je roditeljski sastanak za roditelje anketiranih učenika na kojem su bili razrednici, pedagoginja Željka Maic, kontakt policajac Darko Major iz PP Pakrac i službenik za odnose s javnošću PU požeško-slavonske Goran Matijević. Tom prilikom  službenik policije je roditeljima i učiteljima  prikazao film vezan za moguće opasnosti koje prijete djeci na internetu, a nakon toga je pedagoginja  prezentirala roditeljima rezultate provedene ankete u kojoj su sudjelovala njihova djeca. U završnom djelu, Goran Matijević je kroz prigodnu prezentaciju roditelje upoznao s opasnostima koje djeci prijete na društvenim mrežama te kazneno pravnoj odgovornosti i zaštiti koja je trenutno na snazi, posebno ističući potrebu stalne skrbi za djecu, koja mogu biti žrtve niza kaznenih djela. Istovremeno, Matijević je usporedio rezultate dobivene ankete u toj školi s rezultatima Europske studije o djeci i internetu u 19 zemalja, uključujući Hrvatsku i zaključio da su pokazatelji za učenike ove škole ipak povoljniji jer su za državni nivo, ključni rezultati istraživanja pokazali da gotovo polovica djece u dobi od 9 do 11 godine, dvije trećine djece u dobi od 12 do 14 godina te tri četvrtine djece u dobi od 15 do 17 godina može pristupiti internetu uvijek kada želi ili treba. Roditelji češće o aktivnostima na internetu razgovaraju s djecom mlađe dobi. Istodobno, roditelji puno češće nadziru aktivnosti na internetu mlađe djece, ali im i češće daju savjete što učiniti ako ih netko uznemirava na internetu.

Ostale aktivnosti

Također, učiteljice informatike ove škole Martina Špejić i Vlatka Bakarić cijeli prošli tjedan su s učenicima redovne i izborne nastave informatike obilježavale Dan sigurnijeg interneta. U petim razredima organizirano je korištenje društvene igre Centra za sigurniji Internet, izrađivani su plakati s porukama za sigurnije korištenje interneta te su održavane konferencije s učenicima šestih razreda iz Karlovca, Jasenovca i Poljane putem društvene mreže gdje su dijelili zajednička iskustva. Organiziran je i 1. školski PUB kviz s učenicima sedmih i osmih razreda, te su provedeni i kahoot kvizovi na temu Dana sigurnijeg interneta.

Završetak obilježavanja ovogodišnjeg Dana sigurnijeg interneta u ovoj školi planiran je za ovaj tjedan kada će policijski službenici održati predavanje učenicima šestih razreda na temu Sigurnost na internetu.

Fotografije i informacije:  PU Požeško- slavonska