Svečanom promocijom dokumentarnog filma „Samo je nebo iznad“ u prepunoj kino dvorani Hrvatskog doma dr. Franjo Tuđman u Pakracu te prigodnim veteranskim turnirom u Lipiku održanim ranije poslijepodne, 15. veljače obilježena je 40. godišnjica postojanja i rada pakračkog malonogometnog kluba „Dudovo bure“ iz Pakraca.

Opet zaigrali Pop, Lexi, Piđa, Campi…

Gradski malonogometni klub i ponos svih pakračkih ljubitelja sporta tako je dostojno proslavio svoj 40. rođendan, a proslavi su se pridružili i brojni građani Pakraca i Lipika koji su u lipičku dvoranu došli pozdraviti dobro im znane majstore malog nogometa, danas veterane, u turnirskom tromeču koji su uveličali negdašnji ponajveći sportski suparnici Dudovog bureta - zagrebački MNK Oktogon i MNK Uspinjača. Pristigli u sastavima koji su nekada žarili i palili parketima bivše Jugoslavije, jučer su svi sudionici još jednom potvrdili staru narodnu da su „godine prolazne, ali klasa vječna“. Iako je turnir bio rezultatski nevažan i ponajprije je poslužio da još jednom na terenu vidimo domaće Campija, Lexija, Pemca, Piđu, Popa, Doktora, Mančija, Zeca, Maćog, Dareta i one nešto malo mlađe „Buriće“, spomenut ćemo ipak da su u troboju najbolje snašla Uspinjača predvođena i danas sjajnima Palićem, Derviščauševićem, Čivragom i Pavlicem te odnijela konačnu pobjedu. Ništa slabiji nije bio niti Oktogon u čijim je redovima Mavrović haklerskim minijaturama počastio više od 250 prisutnih gledatelja na tribinama koji su svaki takav potez znali nagraditi zasluženim aplauzom. Naravno, nisu podbacili niti Burići koji su tukli Oktogona 2:0 golovima Vuića, dok su od Uspinjače poraženi s 4:0. Nakon turnira odigrana je i revijalna utakmica selekcija U19 u kojoj je Selekcija Zagreba s 4:1 pobijedila selekciju gradova Pakraca i Lipika. Domaći gol postigao je Zandona.

Osim na terenu, važnost sportskog rođendana prvog registriranog malonogometnog kluba u Jugoslaviji, bila je očita i pored terena gdje se skupilo više uvaženih gostiju iz svijeta velikog i malog nogometa. Između ostalih bili su tu Damir Vrbanović, direktor HNS-a, ali i malonogometni veteran „Oktogona“, uz njega vječni Zorislav Srebrić te važan sportski čimbenik u hrvatskom futsalu, svima poznati Boris Durlen.

Pakračka sportska priča ide u svijet

Svečanost obilježavanja nastavljena je u Hrvatskom domu dr. Franjo Tuđman promocijom 50-minutnog filma o Dudovom buretu „Samo je nebo iznad nas“ režiserke Renate Lučić te producenta Filipa Filkovića. Prethodila mu je kratka tiskovna konferencija na kojoj se obratio Zorislav Srebrić, rekavši da su sa zadovoljstvom prihvatili poziv u naš kraj koji je puno doprinio razvoju futsala u Hrvatskoj. Potvrdio je to i Boris Durlen dodavši da upravo zbog toga žali što su pakrački malonogometaši početkom devedesetih godina, zbog nedostatka dvorane, morali odustati od natjecanja u Prvenstvu Hrvatske. No, kazao je, danas je svjedočio utakmici mlađih naraštaja gdje je vidio potencijal te izrazio nadu da će poneki igrači naslijediti one koji su nastupali prije njih.

U ime domaćina, Goran Popadić, kapetan „Dudovog bureta“ je zahvalio HNS-u na moralnoj, ali i materijalnoj pomoći u izradi dokumentarnog filma, dok su režiserka Renata Lučić i producent Filip Filković najavili plasman filma na međunarodne festivale jer drže da se mnogi mogu poistovjetiti s pričom o maloj sredini i malim ljudima koji čine velika djela.

Uslijedilo je petnaestminutno podsjećanje na osnutak kolektiva kao i na prve aktivnosti, kako sportskog tako i kulturno društvenog karaktera. Jer, valjalo je podsjetiti više do 350 nazočnih da je „Žuta noć Dudovog bureta“ zaživjela 1986. godine i od tada slovila kao vrhunski kulturni događaj čiju su razinu svojim nastupima podizali Rade Šerbedžija, Fabijan Šovagović, Josip Pejaković, Kemal Monteno, Josipa Lisac, Enes Kišević, Zijah Sokolović, Arsen Dedić i ostali i tako je isprofilirali kao jedan od najznačajnijih kulturno društvenih događaja onog vremena.

FOTOGALERIJA

Poseban užitak bio je prisjetiti se sportskih dometa naših „Burića“, ali i emocija Pakračana koje su izazivali njihovi uspjesi na tadašnjem nešto većem tržištu, gdje se konkurencija selektirala među 24 milijuna stanovnika. Među ostalima, posebno se pamti 1987. godina koja predstavlja početak vrhunca sportskog uspjeha. Najprije su u tek pokrenutoj malonogometnoj ligi Jugoslavije, dakle službenom prvenstvu bivše države, osvojili drugo mjesto i postali državni viceprvaci, kao i ponovni osvajači domaćeg turnira u Pakracu što im je uvijek bilo posebno važno, a naredne godine su kvalitetu na jugoslavenskoj malonogometnoj sceni dokazali i plasmanom u završnicu YURK-a, među 16 najboljih ekipa. Spomenuti su i međunarodni klupski uspjesi, a posebno je pozdravljeno osvajanje turnira u Parizu gdje su Pakračani do velikog pobjedničkog pehara nadigrali ekipe iz Engleske, Njemačke, Nizozemske, Francuske i Belgije.

Film potaknuo emocije

„Samo je nebo iznad nas“ pozdravljen je dugotrajnim pljeskom, jer je, osim svog sportskog segmenta, probudio i neke uspomene, podsjetio na grad kakvog više nema, na drugačije vrijeme, ali i na ljude koji više nisu s nama. Da su emocije na vrhuncu, vidjelo se i u obraćanju Gorana Popadića i Davora Nigovića Lexyja, idejnog začetnika ovog filma koji su evocirali uspomene na proteklo razdoblje. I dok su Popadiću, uslijed emocija, riječi pomalo zapinjale u grlu, jer prisjećao se lijepih događaja iz perspektive kapetana, naglašavajući uvijek ponos i privilegiju što je imao priliku živjeti i biti s ovom ekipom, Nigoviću je prepušteno prepričavanje klupskih anegdota, kojih se nije bilo teško prisjetiti jer ih je bilo napretek. Sve to naravno uz prepuštenu mu punu umjetničku slobodu, koju je ovaj omiljeni lik iz Buretove ere uvijek znao dobro iskoristiti.

Nakon minuta smijeha, impresije o netom prikazanom filmu iznijela je režiserka Renata Lučić pri čemu je opisala trenutke od začetka ideje preko upoznavanja aktera sve do momenta kad je zaključila da velika priča i veliki ljudi zaslužuju pojaviti na velikom platnu. Producent Filković je ponovio izjavu s tiskovne konferencije i potvrdio podatnost filma te prodor na filmske festivale s nadom da će dokumentarnu priču o Pakracu i Dudovom buretu vidjeti svijet.

U ime MNK Oktogon poklone slavljenicima predao je Damir Vrbanović, predsjednik kluba, dok je ispred MNK Uspinjača to učinio Boris Durlen. Plaketu HNS-a uručio je Zorislav Srebrić, viši savjetnik predsjednika HNS-a. Prenoseći pozdrave Davora Šukera i članova IO HNS-a, Srebrić je naglasio ulogu malog nogometa u sveopćoj uspješnoj slici hrvatskog nogometa. Isto tako, ukazao je na potrebu razvoja sportskih djelatnika u malim sredinama koji kvalitetnim radom u klubovima moraju biti temeljni kotačić razvoja nogometa.

Nakon službenog dijela programa uslijedio je zabavni dio večeri u prostoru Hrvatskog doma.