Aktivno sudjelovanje u radu Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata, obilježavanje stradavanja branitelja na pakračko-lipičkom području, aktivnosti u raznim društvenim sadržajima u organizaciji gradova Pakraca i Lipika te održavanje spomen obilježja poginulim braniteljima, glavne su značajke rada Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Pakrac – Lipik u 2019. godini. Osim toga, članice Udruge hodočastile su u Međugorje te sudjelovale u hodočašću branitelja u Mariji Bistrici. Više o aktivnostima doznali smo iz izvješća Dragice Želimorski, predsjednice Udruge na redovnoj skupštini održanoj 13. veljače u gradskoj vijećnici kurije Janković.


Udruga udovica danas ima 28 aktivnih članica, a za svoj rad tijekom prošle godine potrošile su nešto manje od 9 tisuća kuna, ponajprije iz redovnih godišnjih apanaža gradova Pakraca i Lipika (2.500 i 3.000 kuna) dok je ostatak stigao iz članarina. S druge strane rashodi bili nešto manji i na navedene sadržaje potrošeno je ukupno 8.300 kuna, vidljivo je to iz financijskog izvješća koje je podnijela Ružica Žunčić. Rad Udruge udovica pozdravila je i gradonačelnica Anamarija Blažević pri čemu je posebno pohvalila aktivnost u Koordinaciji udruga iz DR. Poručila je dalje, da je misija Udruge braniti dignitet Domovinskog rata i čuvati od zaborava uspomenu na svoje stradale.
Rad Udruge na sličan način vidi i Miroslav Ivančić, predsjednik Gradskog vijeća Pakraca, pohvalivši ga iskoristio je priliku najaviti skoro obilježavanje 29. godišnjice početka Domovinskog rata u Pakracu (od 26. veljače do 2. ožujka), a unutar kojeg će svoje mjesto imati i Udruga udovica.
Iz predstavljenog plana rada za tekuću godinu vidljivo je da će Udruga provoditi gotovo iste aktivnosti, a novina je da će uvesti redovan obilazak starijih i nemoćnih članica te im barem tako omogućiti da zadrže osjećaj pripadnosti u ovoj skromnoj i vrijednoj pakračko-lipičkoj udruzi.